Κυριακή 20 Μαΐου 2012


UBS Προβλέπει νέο «κούρεμα» και παραμονή στην Ευρωζώνη

Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προβλέπει το βασικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της η UBS, κόντρα σε δεκάδες αναλύσεις που θεωρούν πολύ πιθανή εώς δεδομένη την επιστροφή της χώρας στην δραχμή.

Το μεγάλο κόστος (225 δισ.) «απαγορεύει» την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη UBS.
Το μεγάλο κόστος (225 δισ.) «απαγορεύει» την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη UBS.
Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προβλέπει το βασικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της η UBS, κόντρα σε δεκάδες αναλύσεις που θεωρούν πολύ πιθανή εώς δεδομένη την επιστροφή της χώρας στην δραχμή. Οι αναλυτές της τράπεζας χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτη» μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα στοιχίσει περίπου 60 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ- όπως σημειώνουν- σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ ο λογαριασμός θα ανέβει στα 225 δισ.

Στο ποσό των 225 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές που θα έγραφε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες μάλιστα θα απορροφούσαν όλα τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Τα δύο σενάρια Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η UBS εξετάζει δύο σενάρια:
  • Στο πρώτο, το «κούρεμα» 33% σε χρέη ύψους 181,9 δισ. ευρώ (όσα έχουν δανείσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα) θα έφερνε απώλειες 60,6 δισ. ευρώ ή το 0,50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
  • Και στο δεύτερο, το «κούρεμα» 50% θα έφερνε απώλειες 91 δισ. ευρώ ή το 0,70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στα ποσά που αναφέρονται στις εκτιμήσεις της UBS από την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις, ιδίως στο ενδεχόμενο ελληνικής ευρω-εξόδου, από περιστατικά μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων (bank run).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου