Δευτέρα 14 Μαΐου 2012


Πως θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ με 5 βήματα;

Πριν από δυο χρόνια ήταν αδιανόητη η προοπτική εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Καθώς όμως το ελληνικό εκλογικό σώμα στρέφεται ενάντια στη λιτότητα, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό..


Η μαζική ανεργία, ο πληθωρισμός στο 50%, η καταστροφική ύφεση και η μετανάστευση είναι το αποκαλυπτικό σενάριο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή οικονομία, η οποία συμβάλει μόνο στο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά μια αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να απελευθερώσει το χάος στη χώρα και να προκαλέσει σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης.

Εκλογική παράλυση.
Το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πεταχτεί έξω από το ευρώ αν δεν εφαρμόσει τις περικοπές των δαπανών και τα μέτρα λιτότητας. Εάν η Ελλάδα δε μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και οι ψηφοφόροι υποστηρίξουν κόμματα ενάντια στη λιτότητα, τότε η πολιτική αναταραχή θα αναπτυχθεί στους δρόμους και στις γειτονιές και θα γίνει όλο και πιο νευρική. Οι επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ψήφο κατά της λιτότητας.

Τα χρήματα τελειώνουν.
Εάν η Ελλάδα παραμείνει χωρίς κυβέρνηση, τα χρήματα των ταμείων θα τελειώσουν. Το Βέλγιο πρόσφατα σχημάτισε κυβέρνηση μετά από 541 μέρες ακυβερνησίας. Η ΤΡΟΙΚΑ σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά ταυτόχρονα να διακοπούν και οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες.

Νέο νόμισμα, νέες τράπεζες.
Για να αποτραπεί η περίπτωση, να σηκώσουν οι πολίτες όλα τους τα χρήματα από τις τράπεζες, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τηρήσει έλεγχο κεφαλαίων για να μη διαρρεύσουν έξω από τη χώρα. Οι αναλυτές της Fathom Consulting πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα προτιμήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα τους, γιατί πιθανόν να είναι ασφαλέστερο σημείο απ ότι μια ελληνική τράπεζα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει νόμο για να ξεκινήσει η διαδικασία εκτύπωσης νέου νομίσματος. Δε θα ήταν αδιανόητο, αν έχει ήδη ξεκινήσει να τυπώνει χρήμα κρυφά. Πριν η Σλοβακία αποσχιστεί από την Τσεχοσλοβακία, είχε αρχίσει να τυπώνει χρήμα 6 μήνες νωρίτερα. Το πιθανότερο σενάριο είναι , η κυβέρνηση να επαναφέρει τη δραχμή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Οι Έλληνες τρέχουν προς τα σύνορα.
Το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Μια μαζική φυγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων προς τα σύνορα, θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να τα κλείσει. Θα μπορούσαν να υπάρξουν στρατιωτικοί περίπολοι σε δρόμους και λιμάνια.

Κλιμακωμένη έκρηξη.
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα υποστούν αναμφίβολα μεγάλες τις συνέπειες της υποτίμησης του νομίσματος. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από νομικά προβλήματα στις συμβάσεις του κράτους και των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εκτελούν πληρωμές σε ευρώ και θα υπάρξουν μεγαλύτερα κόστη στα δάνεια και στους τόκους.

Πηγή: guardian http://idemocracygreece.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου