Παρασκευή 25 Μαΐου 2012


Χάος στη Μόσχα από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Χάος στη Μόσχα από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Το ντόμινο που θα προκληθεί από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει σαν αποτέλεσμα πολιτικές αναταράξεις στη Ρωσία, πτώση στη δημοτικότητα του Πούτιν και οικονομικά προβλήματα για τη Μόσχα.
Την εκτίμηση αυτή κάνει σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ και προειδοποιεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στην περίπτωση που μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια "βουτιά" στην τιμή του πετρελαίου.

Το εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα, φέρει τον ενδεικτικό τίτλο, "Ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει το χάος αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ".
Χάος στη Μόσχα από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
"Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, τότε θα δούμε κλιμάκωση της πολιτικής δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Πούτιν και της καταστολής από την μια και οικονομικής κρίσης από την άλλο υποστηρίζει ο Ντμιτρίεφ.
Προσθέτει μάλιστα ότι, αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα στην απώλεια ελέγχου από τον Πούτιν και ενδεχομένως σε έναν χαοτικό πολιτικό μετασχηματισμό.
"Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, θα απειλούσε τα κεφάλαια που οι Ρώσοι επενδυτές μετέφεραν στην Ευρώπη", επισήμανε ο ίδιος.
Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, θα προκαλούσε αυτόματα αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με απόσυρση και άλλων κρατών από το νόμισμα, προκαλώντας έτσι μεγάλη ύφεση στη Ρωσική οικονομία που αποτελεί βασικό τροφοδότη ενέργειας των περισσοτέρων κρατών στην Ευρώπη.
Η εκτίμηση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει μάλιστα ότι μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, θα έχει σαν άμεση επίπτωση ύφεση της τάξης του 2,1% για την ανάπτυξη της Ρωσίας η οποία δε διάγει και την καλύτερη περίοδο της, ενώ θα χαθούν κεφάλαια ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα, η Ξένια Γιουντάεβα επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, "OAO Sberbank", δήλωσε ότι, "σε αυτό το χειρότερο σενάριο, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,1%, ενώ υπάρχει πιθανότητα να φύγουν από την χώρα κεφάλαια ύψους $95 δισ. μέσα σε έναν χρόνο".
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της "Bank of America" στη Μόσχα, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι φήμες και οι κινδυνολογίες, "η Ρώσικη οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% και θα υπάρξει απώλεια της τάξης του 5,5% στον ετήσιο προϋπολογισμό".
Είναι δεδομένο πως τα σενάρια αυτά τελούν σε γνώση της ρωσικής ηγεσίας, που με τη σειρά της έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στην "ευρωπαϊκή ταυτότητα" της Ελλάδας.
Κάτι που επανέλαβε άλλωστε με ιδιαίτερη έμφαση και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στο Κάμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν δήλωνε πως: "Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, όμως δεν φτάνει να το θέλει μόνο το G8, πρέπει να το θέλει και ο ελληνικός λαός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου