Τρίτη 15 Μαΐου 2012

 

Μαϊντανός  - PETROSELINUM CRISPUM


  1. Εποχή σποράς:  Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
  2. Θερμοκρασία βλάστησης:  όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-29 C.
  3. Βάθος φύτευσης:   0.5cm Μουσκεύουμε τους σπόρους για 24 ώρες πριν την σπορά.
  4. Ημέρες βλάστησης:  8 - 30 ημέρες ανάλογα με τον σπόρο.
  5. Μεταφύτευση:  συνήθως 30 - 50 ημέρες μετά την σπορά.
  6. Αποστάσεις φύτευσης: πυκνά.
  7. Εποχή υπαίθριας καλλιέργειας:  Φεβρουάριος -Σεπτέμβριος.
  8. Αποστάσεις σποράς:
  9. Ωρίμανση - συγκομιδή:   70-100 ημέρες από την σπορά.
  10. Ελάχιστη Ποσότητα για ένα άτομο:  5-10 φυτά
  11. Διάρκεια αποθήκευσης:   ξηρός  12 μήνες
  12. Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες, τουρσί, καπνιστά, ψυγείο κτλ:  24μήνες


      Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα βότανο που απαιτεί υπομονή. Από την ώρα που θα φυτέψουμε τους σπόρους, θα χρειαστούν 8 έως 30 ημέρες (ανάλογα με τον σπόρο) μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 30 έως 50 ημέρες μέχρι να μαζέψουμε το μαϊντανό μας.

Περιγραφή: Διετές φυτό με διαιρεμένα, κατσαρά ή επίπεδα φύλλα που ανάλογα με τον τύπο έχει χοντρή ρίζα και χαρακτηριστική μυρωδιά. Δίκαια ονομάστηκε «φυτό της υγείας» γιατί περιέχει πολύτιμες και πλούσιες βιταμίνες. Υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Ο Μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, "καθαρίζοντας" το αίμα.
Χρήση: Ο νωπός χυμός του μαϊντανού κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και σε όλες τις πνευμονικές παθήσεις. Το αφέψημά του έχει αντίστοιχες ιδιότητες και παράλληλα βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει την πίεση.

Ο μαϊντανός περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C και ανόργανα άλατα. Περιέχει επίσης ένα πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, ιδίως μέσα στους σπόρους, στους οποίους αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες! Ο μαϊντανός έχει διουρητικές, καθαρτικές και αντί αναιμικές ιδιότητες. 
Όσον αφορά τη φαρμακευτική του χρήση, πρέπει να χορηγείται με προσοχή και πάντα έπειτα από ιατρική συνταγή. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα νεφρά, στις εγκύους καθώς προκαλεί συρρίκνωση της μήτρας και στις γυναίκες που θηλάζουν.
Μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο, ο μαϊντανός θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά. Συνοδεύει άριστα ψάρι, κρέας, σάλτσες, σούπες και λαχανικά, ενώ ελάχιστα είναι τα πιάτα που δεν περιέχουν μαϊντανό. Όπως και πολλά άλλα αρωματικά βότανα, προστίθεται στο φαγητό τα τελευταία λεπτά του ψησίματος για να μην αλλοιώνεται το άρωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου