Τετάρτη 23 Μαΐου 2012


Το κόστος μιας ενδεχόμενης αποχώρησης κυμαίνεται μεταξύ 550 δισ. ευρώ και ενός τρισ. ευρώ

Παπαδήμος: Η εγκατάλειψη του ευρώ θα έχει καταστροφικές συνέπειες

Η εγκατάλειψη του προγράμματος σταθερότητας θα σημάνει έξοδο από την ευρωζώνη, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και το επίπεδο της κοινωνικής έντασης, προειδοποιεί  με συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. 
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα έχει «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και ευρείες επιπτώσεις για τη λοιπή ευρωζώνη και για το ενδεχόμενο αυτό προετοιμάζονται, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και θεσμοί.
«Μολονότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό είτε για την Ελλάδα είτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι γίνονται προετοιμασίες για τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων από την έξοδο της Ελλάδα από το Ευρώ» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.
«Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με δύο σκέλη: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Έτσι, ο κίνδυνος η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται επί της ουσίας από το εάν οι Έλληνες θα στηρίξουν τη συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος» είπε ο κ. Παπαδήμος.
Και πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την άποψη ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη -το χρηματοοικονομικό της σύστημα αλλά και την πραγματική οικονομία- θα είναι βαθύτατες και το σχετικό κόστος σημαντικό και ευρύ, ενώ θα επηρεαστούν και οικονομίες εκτός ευρωζώνης». 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την  ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ 550 δισ. ευρώ και ενός τρισ. ευρώ, και αφορά τόσο τις αγορές όσο και το φαινόμενο της μετάδοσης της κρίσης από τη μια χώρα στην άλλη, γεγονός που θα πλήξει την πραγματική οικονομία. 
Δεν υπάρχει όφελος από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από ευρώ, είπε ο κ. Παπαδήμος, καθώς οι επιπτώσεις από την ευθεία υποτίμηση του νέου νομίσματος θα εξαλείψουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα υπάρξει στο εξωτερικό εμπόριο. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί υπό ακραία πίεση και ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων θα είναι παρατεταμένος. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί καθώς θα είναι πλέον εκφρασμένο στο νέο νόμισμα και τότε υψηλότερα επιτόκια θα είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
«Ορισμένοι υπολογισμοί που έχω δει καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 30% ή ακόμη και στο 50%....» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι αυτή η πληθωριστική δίνη θα ακύρωνε τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη υπάρξουν από την υποτίμηση του νέου νομίσματος στην ανταγωνιστικότητα, από πλευράς τιμών.
«Συνολικά, οι οικονομικές συνέπειες.... θα ήταν καταστροφικές. Επιπλέον, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν βαθιές και μακροπρόθεσμες» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου