Πέμπτη 3 Μαΐου 2012



UBS: Κίνδυνος προσωρινής διακοπής του δανεισμού μετά τις εκλογές

UBS: Κίνδυνος προσωρινής διακοπής του δανεισμού μετά τις εκλογές

3/5/2012
«Ελληνικές Εκλογές: Να ανησυχείτε, Να είστε πολύ ανήσυχοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης της ελβετικής τράπεζας UBS, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να μην επιτευχθεί κυβέρνηση συνεργασίας, βασίζοντας το στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, «βλέπει» νέες εκλογές στις 10 Ιουνίου.

Επισημαίνουν ακόμη, ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014». «Και τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, προεκλογικά υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας και τονίζουν ότι «οι υποσχέσεις αυτές υποθέτουν έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων που τα δύο κόμματα δεν έχουν. Θεωρούμε ότι υπάρχει ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή, διάθεση στο ταμείο και στην Ε.Ε. για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας».
«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε υψηλό κίνδυνο προσωρινής διακοπής του δανεισμού», καταλήγει η UBS. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση σε μία χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της», απλούστατα γιατί τίθεται θέμα αξιοπιστίας του ταμείου, λέει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει η ευρεία άποψη ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και έχει δημιουργηθεί το τείχος προστασίας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης».
«Χωρίς έξωθεν στήριξη και με έλλειμμα φέτος στο 6,7% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει σύντομα από ρευστότητα. Οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις ενδέχεται να μην πληρωθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή», προειδοποιεί η 
UBS
Ετσι, οι αναλυτές του οίκου, υποστηρίζουν ότι εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να παγώσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα, τότε η Αθήνα, η πρώτη επιλογή που έχει είναι να υπάρχει άμεση δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή των περικοπών. Η δεύτερη, να περιμένει ελπίζοντας ότι οι ξένοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε αλλαγή των όρων του μνημονίου. Η τρίτη ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο παράλληλο νόμισμα για τις δημόσιες δαπάνες. Και η τέταρτη, η δημιουργία νέου νομίσματος και έξοδος από το ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου