Σάββατο 5 Μαΐου 2012


Όλος ο έξω κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην "απείθαρχη" Ελλάδα

    Μια μέρα πριν ανοίξουν οι ελληνικές κάλπες, ο έξω κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην Ελλάδα, με ένα μείγμα περιέργειας και φόβου για το τι θα ξημερώσει στην ελληνική Βουλή το πρωί της Δευτέρας. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα για να ασχοληθούν και με τις άλλες κρίσεις -την οικονομική της Ισπανίας, την πολιτική της Ολλανδίας κλπ.- κι αφού εξάντλησαν τις αναλύσεις τους για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, στράφηκαν και πάλι στην «απείθαρχη» Ελλάδα, με πληθώρα ρεπορτάζ, σχολίων και αναλύσεων, αυτή τη φορά με αιχμή του δόρατος τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, οι πολιτικοί και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν τις τελευταίες μέρες, η δική τους παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές συμπυκνώθηκε στο «όποιος κι αν βγει, θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του Μνημονίου», ενώ ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους είναι μήπως την επόμενη μέρα υπάρξει ακυβερνησία στην Ελλάδα. Όλοι ποντάρουν σε μια κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ., χωρίς να το λένε ευθαρσώς, κι όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πώς θα ψηφίσει αύριο ο ελληνικός λαός και ποιο θα είναι το μέλλον του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

    Ένας από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού θρίλερ, η Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) του γνωστού μας πλέον Τσαρλς Νταλάρα, σε έκθεση για τα μέλη της προβλέπει κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
    Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα κόμματα που αντιτίθενται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να συγκεντρώσουν το 60% των ψήφων. «Αυτό θα καταστήσει δύσκολη τη διεκδίκηση μιας ξεκάθαρης λαϊκής εντολής, που είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος», υποστηρίζει.
    Στην έκθεση του IIF επισημαίνεται ότι, αν και είναι πιθανή μια κυβέρνηση συνασπισμού, «ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο, δεδομένων των προηγούμενων εντάσεων και διαφορών, ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα είναι βιώσιμοι εταίροι σε έναν συνασπισμό στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, μια νέα συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων θα φανεί σε πολλούς ως έλλειψη ξεκάθαρης λαϊκής εντολής που χρειάζεται για την εφαρμογή με επιτυχία των περαιτέρω προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων».
    Το IIF ποντάρει ώς ένα βαθμό και στην Ντόρα Μπακογιάννη: «Εάν η Δημοκρατική Συμμαχία κατορθώσει να μπει στη Βουλή και να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αυξήσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού στις 15 έδρες. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Μπακογιάννη και του Σαμαρά».
    Τέλος, προειδοποιεί πως οι προοπτικές για την εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να κινδυνεύουν εάν η Δημοκρατική Συμμαχία αποτύχει να λάβει τη στήριξη του 3% που απαιτείται για να μπει στη Βουλή ή εάν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν λάβουν το 38% των ψήφων. «Η έλλειψη αυτοδυναμίας σε αυτές τις συνθήκες θα απαιτούσε πιθανώς τη συνέχιση μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μετά να ακολουθήσουν νέες εκλογές, ύστερα από ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, ίσως αργότερα στο 2012».
    Το αφεντικό της Fitch κάνει ένα βήμα παραπέρα και καθησυχάζει τον έξω κόσμο σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στο CNBC, o Πολ Τέιλορ σημειώνει ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε καταστροφικές συνέπειες: «Πιστεύουμε ότι το μονοπάτι που βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι δεν θα είναι κάτι σαν την κατάσταση με τη Lehman Brothers».

    http://www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου