Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Δοκιμάζουμε το «αέρινο» iPad Air

To βελτιωμένο ντιζάιν, οι καλύτερες επιδόσεις και το δωρεάν λογισμικό είναι η «απάντηση» της Apple στα ανταγωνιστικά tablet.




Αναβαθμισμένο στις πιο βασικές τεχνικές προδιαγραφές είναι το νέο iPad Air, η τελευταία πρόταση της Apple στην κατηγορία των «μεγάλων» tablet, που από τις αρχές Νοεμβρίου δίνει το «παρών» και στη χώρα μας. Καθώς υπάρχουν πλέον αρκετά αξιόλογα μοντέλα άλλων κατασκευαστών στην αγορά, η Apple κάνει την «αντεπίθεσή» με το iPad Air, το οποίο δύσκολα θα αφήσει ανικανοποίητο και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Ακόμη καλύτερα, η αμερικανική εταιρεία φρόντισε να κρατήσει την τιμή του στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό, με συνέπεια η βασική του έκδοση να κοστίζει από 509 ευρώ στην Ελλάδα.

Το πρώτο στοιχείο που κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει από το προγενέστερο iPad 4 είναι η ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στη μεταφορά, χάρις στο μειωμένο βάρος και μέγεθός του. Ακολουθώντας το ντιζάιν του iPad mini και μειώνοντας τα περιθώρια κατά 46%, η Apple κατάφερε να περιορίσει το πλάτος του iPad Air σχεδόν κατά 2 εκατοστά – με συνέπεια, αν δει κανείς τις δύο συσκευές μαζί, να είναι δύσκολο να πιστέψει πως οι οθόνες τους έχουν τις ίδιες διαστάσεις (9,7 ίντσες).

Παράλληλα, το νέο μοντέλο είναι όντως πιο… αέρινο, ζυγίζοντας μόλις 498 γραμμάρια. Έτσι, όχι μόνο κρατιέται πολύ εύκολα στο ένα χέρι, αλλά και θα κουράζει πολύ λιγότερο τον κάτοχό του, αν αυτός αποφασίσει να το έχει όλη μέρα στην τσάντα του.

Οι παραπάνω βελτιώσεις γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα ενδότερα του tablet βρίσκεται ένας ακόμη ισχυρότερος επεξεργαστής, ο Α7, ο οποίος υπάρχει επίσης στα νέα iPhone 5S & 5C και είναι το πρώτο τσιπ αρχιτεκτονικής 64 bit για ταμπλέτες και smartphone. Η συνέπεια είναι ο Α7 να έχει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από τον επεξεργαστή του iPad 4, κάτι που στην πράξη μεταφράζεται στην ταχύτερη απόκριση της συσκευής κατά την καθημερινή χρήση. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η τεχνολογία MIMO που ενσωματώνει η συσκευή, η οποία στις δοκιμές μας έδειξε να βελτιώνει περισσότερο την εμβέλεια, και όχι τόσο την ταχύτητα, σύνδεσης σε δίκτυα Wi-Fi.

Από την προηγούμενη συσκευή, το νέο μοντέλο διατηρεί την εξαιρετική οθόνη Retina, όπως και την ίδια ανάλυση στις δύο ενσωματωμένες κάμερες. Επιπλέον, παρά τη μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, δεν επηρεάστηκε η αυτονομία του iPad Air. Επομένως, η διάρκεια «ζωής» της μπαταρίας του παραμένει άκρως ικανοποιητική, ξεπερνώντας τις 9 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής βίντεο και κατ΄ελάχιστο τις 3 ημέρες όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Για να κάνει το iPad Air (και το νέο iPad mini) ακόμη πιο ελκυστικό, η Apple προσφέρει δωρεάν τις σουίτες iWork και iLife. Εντούτοις, πιστεύουμε πως καλό θα ήταν να είχε επίσης αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο της βασικής έκδοσης, ο οποίος με μόλις 16 GB μοιάζει πια αρκετά περιοριστικός για τις δυνατότητες του tablet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου