Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση των μελισσών

Το «More than Honey», στις 4 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο


«Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, η ανθρωπότητα θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής ακόμα» είχε αναφέρει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η συγκεκριμένη δήλωση του θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας - ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα - είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ, «More than Honey», του ελβετού υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Markus Imhoof.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, σε συνεργασία τις πρεσβείες της Αυστρίας και της Ελβετίας, καθώς και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Σωματείων Ελλάδας.

Ένας συναρπαστικός, πολύπλοκο κόσμος, σε κρίση
Το «More than Honey» παρουσιάζει το φαινόμενο της μυστηριώδους μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών, αναλύοντας τη βιολογία και την κοινωνική συμπεριφορά των εντόμων, καθώς και της σύγχρονης εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο. Η συγκλονιστική μακρο-φωτογράφηση των μελισσών κατά την πτήση και μέσα στις κυψέλες τους αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό, πολύπλοκο κόσμο σε κρίση. 


Τα τελευταία 15 χρόνια, πολλές αποικίες μελισσών έχουν αποδεκατιστεί σε όλο τον κόσμο.  Σε μερικές περιοχές του κόσμου, το 50 % έως 90% όλων των τοπικών μελισσών έχουν εξαφανιστεί, και αυτή η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται από κυψέλη σε κυψέλη, σε όλο τον πλανήτη. Παντού, το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται: δισεκατομμύρια μέλισσες αφήνουν τις κυψέλες τους, και δεν επιστρέφουν ποτέ.

Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα
Σύμφωνα με την έκθεση «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;» της Greenpeace, η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, κινδυνεύει η ίδια η γεωργία και βέβαια η παραγωγή τροφής. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό επηρεάζει τις μέλισσες που ζουν σε μελίσσια και ακόμα περισσότερο τις άγριες μέλισσες που χρειάζονται αδιατάρακτους βιότοπους για να χτίσουν τις φωλιές τους.
Πληροφορίες
Το «More than Honey», θα προβληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 - Αθήνα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ, ενώ για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, η είσοδος είναι ελεύθερη. Το ντοκιμαντέρ, θα προβληθεί και την Κυριακή  8 Δεκεμβρίου στο κινηματογράφο «Δαναός» στις 5 μ.μ.. Τη διοργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ «CineDoc» έχουν οι Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου