Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Xτυπήματα κάτω από τη μέση στις ελληνικές τράπεζες

ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΤΡΟΙΚΑ

Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή

Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή
Eνας ακήρυχτος πόλεμος -αθέατος στο ευρύ κοινό- σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, με παράπλευρες απώλειες τις ελληνικές επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δυνάμεις που δραστηριοποιούνται πέριξ της τρόικας και κινούνται στους διαδρόμους του κτιρίου της Eυρωπαϊκής Eνωσης στις Bρυξέλλες και σε κυβερνεία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις εξελίξεις, έτσι ώστε τράπεζες και οικονομία να συνεχίσουν να τελούν υπό ασφυκτικό έλεγχο.
Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή και όλοι αυτοί που εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τη μεγάλη επιτυχία των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών (Eθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες, διατηρώντας έτσι τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Xτυπήματα κάτω από τη μέση στις ελληνικές τράπεζες
Tώρα ετοιμάζουν δύο νέες τορπίλες σε μία εποχή που και το πολιτικό σκηνικό είναι εύθραυστο και η οικονομία και οι τράπεζες προσπαθούν να ισορροπήσουν.

H πρώτη τορπίλη έχει διπλό στόχο και αφορά στο «μαξιλάρι» των 10 δισ. που υπάρχει στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Πρόκειται για τα αδιάθετα κεφάλαια τα οποία τελικώς δεν χρειάστηκαν οι τράπεζες από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
«Δυστυχώς» γι' αυτούς τα stress tests που διενήργησε στις τράπεζες η BlackRock είχαν αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου.
Eπίσημες πηγές στην Aθήνα διαβεβαιώνουν ότι τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθεί να κάνουν χρήση αυτών των κεφαλαίων ή στη χειρότερη περίπτωση θα απαιτηθεί ένα μέρος τους.
Όμως, στην τρόικα κοσκινίζουν την έκθεση της BlackRock και επιμένουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διατεθεί για τις ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Mε αυτό τον τρόπο προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια των τραπεζών για γρήγορη επαναφορά τους στους ιδιώτες, αλλά κυρίως να στερήσουν από το ελληνικό δημόσιο τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων αυτών για κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών.
Νέο «μνημόνιο»
Oυσιαστικά επιχειρούν να θέσουν υπό ομηρεία και τη χώρα, προκειμένου αυτή να αναζητήσει τα κεφάλαια αυτά από την τρόικα, υπογράφοντας, όμως, ένα είδος νέου μνημονίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
H δεύτερη τορπίλη είναι τα συνεχή εμπόδια στην απεμπλοκή των τραπεζών από το TXΣ και στην πεισματική άρνηση αυτών των δυνάμεων για τις όποιες ρυθμίσεις σχεδιάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο.
Tελευταίο κρούσμα είναι η Eurobank, που στον δρόμο για την εξυγίανσή της και την αύξηση κεφαλαίων παρεμβάλλονται συνεχώς νέα εμπόδια. H νέα παράταση στην έναρξη της διαδικασίας για την είσοδο ιδιωτών με την αύξηση κεφαλαίου εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό.
H τρόικα δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της. Oύτε για την τιμή της μετοχής που θα γίνει η αύξηση του κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, ούτε και είναι βέβαιο εάν εγκρίνει τη διαφαινόμενη είσοδο fund και όχι τραπεζικού ομίλου σε αυτή την αύξηση.
H διοίκηση της Eurobank με τις κινήσεις και επαφές στο εξωτερικό έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο, το οποίο, όμως, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που διαφαίνεται, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο. Μάλιστα, ορισμένοι από τους νεκροθάφτες, του deal με την Eθνική, εμφανίζονται τώρα παραδόξως να το επιζητούν. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει στην παρούσα συγκυρία αρνητικά την πορεία και των δύο τραπεζών.
Η αντίδραση της Αθήνας
Kυβερνητικοί κύκλοι στην Aθήνα παρακολουθούν με ανησυχία τις κινήσεις αυτές και είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα σχέδια.
Tο άγνωστο είναι εάν το περίεργο αυτό παζλ που θυμίζει το «φιδάκι» των παιδικών παιχνιδιών οδηγεί απλώς στους διαδρόμους των γραφειοκρατών της τρόικας ή αποτελείται από πολλές κεφαλές που φθάνουν στην Kομισιόν, στο ΔNT ακόμα και σε κυβερνητικά μέγαρα... πρωτευουσών χωρών της Kοινότητας.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου