Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κρούγκμαν : «Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας»


Νέα επίθεση εξαπολύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά της λιτότητας και της Γερμανίας.
Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο Κρούγκμαν σημείωσε ότι η πολιτική της λιτότητας και η «επιχείρηση» που λέγεται ευρώ, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας και σε βάρος της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε, οι χώρες της λιτότητας πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την οικονομική ύφεση που έφεραν τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απουσιάζει ένας συνασπισμός των οφειλετών χωρών, οι οποίες θα έπρεπε να πουν «Κοιτάξτε, κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά κόψτε κάτι και σεις».
«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει  λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

«Μία κατάσταση στην οποία το ευρώ λειτουργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια κατάσταση που θα χειροτερεύσει. Ένα νόμισμα το οποίο υποτίθεται ότι ήταν η οδός προς την ευρωπαϊκή ενότητα, θα οδηγήσει προς μία διαιρεμένη ήπειρο, η οποία τα κακοποιείται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης».
Ο Κρoύγκμαν πρόσθεσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται την οικονομική κρίση ως «παιχνίδι ηθικής»: «Εχετε αμαρτήσει και έτσι πρέπει να τιμωρηθείτε», είναι το μήνυμά τους. Αλλά, όπως είπε, κάνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν δεν είναι ο τρόπος για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο Κρούγκμαν, ο οποίος βρέθηκε στο Δουβλίνο για να παραλάβει το βραβείο James Joyce της οικονομίας, επεσήμανε πως η καταστροφική για την κοινωνία λιτότητα στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και με η υπερβολικά επιφυλακτική πολιτική της ΕΚΤ, είναι το χειρότερο όλων.
Όπως πρόσθεσε, είναι πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση εντός Ευρωζώνης να χαλαρώσει τους όρους της λιτότητας, «εκτός και εάν συμφωνήσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη».
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου