Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Le Soir: Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Υπό τον τίτλο  «Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης» η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επαναβεβαιώσει τη νομιμοποίηση της.
«Πάντα υπό διεθνή βοήθεια η Ελλάδα θα καθοδηγήσει το έργο των Συμβουλίων των Ευρωπαίων Υπουργών για έξι μήνες» αναφέρει η βελγική εφημερίδα και προσθέτει ότι η Αθήνα τόσο ως οδηγός όσο και ως αιτούσα βοήθεια για τη μείωση του χρέους, θα πρέπει να κάνει λεπτούς ελιγμούς.
Ακόμη η εφημερίδα αναφέρεται και στην πρόσφατη  επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, σχολιάζοντας ότι αυτό αυξάνει την ένταση. Ωστόσο επικαλείται τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του εκπροσώπου της Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η αντίδραση της Ελλάδας υπήρξε υποδειγματική.

«Η ασφάλεια των φιλοξενούμενων μας θα είναι πλήρως εξασφαλισμένη» είπε.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι η τραπεζική ένωση, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη, η θαλάσσια πολιτική και η εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής είναι οι στόχοι που έχουν καθοριστεί.
Πολλοί, αναφέρεται στο άρθρο, αναρωτιούνται πώς η Ελλάδα - σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της - θα αναλάβει το ρόλο του καπετάνιου στο πλοίο και να αποδειχθεί σταθερή όταν είναι απαραίτητο.
 «Ήμασταν το πειραματόζωο της Ευρώπης κατά τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου έχουμε αποκτήσει μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων». 
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται τέλος ένα δημοσιογραφικό πορτρέτο του πρωθυπουργού Αντώνη σύμφωνα με το οποίο ο έλληνας πρωθυπουργός  δε θα μπορούσε αναμφίβολα να φανταστεί μια λιγότερο ευνοϊκή συγκυρία για την εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., μέχρι τον προσεχή Ιούλιο.
Αναφέρεται δε στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι η πιο αδύναμη χώρα στην Ε.Ε., υπό χρηματοδοτική και συνεπώς πολιτική εποπτεία, καλείται να οδηγήσει τις εργασίες της Ένωσης και να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωπαϊκών εκλογών το Μάιο, όταν όλοι φοβούνται ιστορική επίδοση των ευρωσκεπτικιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων.
Πρόκειται για μια πρόκληση που είναι πιθανόν να μην δυσαρεστήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει αποδείξει στην πολιτική του σταδιοδρομία ότι δεν φοβάται να μείνει μόνος εναντίον όλων, ή σχεδόν όλων αναφέρει η Le Soir.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου