Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Εγκρίθηκαν οι όροι κατασκευής 7 μεγάλων Αιολικών σταθμών στο Βέρμιο


Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία 7 μεγάλων Αιολικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Βέροιας και Νάουσας του Νομού Ημαθίας και του Δήμου Εορδαίας του Νομού Κοζάνης, καθώς και των συμπληρωματικών τεχνικών έργων που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων.


Η κατασκευή των έργων αυτών θα αποφέρει περίπου 558 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 1.075 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για άλλα 16 μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος 422,7 MW, η κατασκευή των οποίων θα αποφέρει περίπου 507 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (πρόκειται για τα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και 'Ανδρο) καθώς και της διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό δίκτυο θα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ θα επιτρέψει την παύση λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με ντίζελ και μαζούτ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτροπαραγωγής και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η λειτουργία των αιολικών πάρκων συνεπάγεται επίσης σημαντικά έσοδα τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εισπράττει ένα μέρος του κύκλου εργασιών όσο και για τους κατοίκους των περιοχών για τους οποίους προβλέπονται επιστροφές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου