Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Χέλμουτ Σμιτ: «Ναι» σε νέα διαγραφή χρέους για Ελλάδα και Ισπανία

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Χέλμουτ Σμιτ: «Ναι» σε νέα διαγραφή χρέους για Ελλάδα και Ισπανία
Την άποψη ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, καθώς και να δοθεί στις δύο χώρες περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του, για να μπορέσουν να μπουν σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψηςμ εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.
Σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Σμιτ τόνισε ότι οι Γερμανοί πρέπει να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης.
«Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο, μεγαλύτερο και από αυτό της Κίνας. Στην τελική η Γερμανία θα πρέπει να απαντήσει στην πίεση και να δαπανήσει περισσότερα. Θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία, ώστε να επιστρέψουν στην ανάκαμψη. Όπως είχε γίνει και με τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950».

Ο πρώην καγκελάριος άσκησε κριτική στην Αγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νιώθει την Ευρώπη στην καρδιά της.
«Με το τετράγωνο μυαλό της, ναι, αντιλαμβάνεται τη σημασία της. Αλλά δεν υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, συμπάθεια και προσφορά βοήθειας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Με ένα εμπορικό πλεόνασμα 240 δισ. ευρώ, η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Σμιτ.
«Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και οι άνθρωποι της Αν. Γερμανίας επιζητούσαν την ελευθερία όχι για την Ευρώπη. Και αυτό σήμαινε συμπάθεια για την Αμερική, όπως για τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Τείνω να πιστεύω ότι έχει εντονότερα συναισθήματα για της ΗΠΑ, απ' ό,τι για την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου