Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αντιδράσεις για το... «σακίδιο» κατσαρίδων

Κατηγορίες για κακοποίηση ζώων


Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε ένα «ηλεκτρονικό σακίδιο», το οποίο τοποθετείται στη ράχη κατσαρίδων
επιτρέποντας τον έλεγχο των κινήσεών τους μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, όπως η PETA, ζητούν την απαγόρευση της συσκευής, ενώ και επιστήμονες τάσσονται εναντίον της.
Το RoboRoach, όπως ονομάζεται, παρουσιάστηκε μέσω της ιστοσελίδας χρηματοδότησης Kickstarter, όπου και συγκέντρωσε 12.339 δολάρια. Η εταιρεία Backyard Brains με έδρα το Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένει ότι η συσκευή, η οποία πωλείται προς 99 δολάρια, σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν με τη νευροεπιστήμη. Ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν ανταποκριθεί αγοράζοντάς την.
Όπως εξηγεί στη σελίδα της η εταιρεία, η συσκευή εφαρμόζει ηλεκτρόδια στις κεραίες των ζωντανών κατσαρίδων και τους προκαλεί ηλεκτροσόκ κάνοντάς τις να κινηθούν προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο κάτοχος του τηλεχειριστηρίου ή της εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.


Ο χρήστης θα πρέπει πρώτα να βουτήξει το έντομο μέσα σε παγωμένο νερό προκειμένου να το καταστήσει αναίσθητο, να του αφαιρέσει το μεγαλύτερο τμήμα των κεραιών του και να τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια σε ό,τι απομείνει από αυτές. Στην τελική φάση των προετοιμασιών, θα πρέπει να προσαρμόσει το «σακίδιο» στην κατσαρίδα.
Μιλώντας στο BBC ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Queen’s University του Μπέλφαστ Μάικλ Άλεν προειδοποίησε ότι η συσκευή «θα ενθαρρύνει ερασιτέχνες να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε ζωντανούς οργανισμούς και θα ενθαρρύνει την αντιμετώπιση περίπλοκων ζωντανών οργανισμών ως απλών μηχανημάτων ή εργαλείων».
Παρότι η εξολόθρευση μιας κατσαρίδας δεν είναι παράνομη, η PETA προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την Backyard Brains για «εξάσκηση της κτηνιατρικής χωρίς άδεια», ενώ η εταιρεία έχει λάβει και πολλά καταδικαστικά σχόλια από πολίτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αρνητική δημοσιότητα έχει καταστήσει την αμφιλεγόμενη συσκευή παγκοσμίως γνωστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου