Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η παρατεταμένη ανομβρία καθυστερεί τη σπορά ψυχανθών και σταριού στη Β. Ελλάδα


Η παρατεταμένη ανομβρία καθυστερεί τη σπορά ψυχανθών και σταριού στη Β. Ελλάδα
Την βροχή περιμένουν οι παραγωγοί ψυχανθών προκειμένου να ξεκινήσουν την σπορά αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, η σπορά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την 28η Οκτωβρίου. Αν η ανομβρία συνεχιστεί, σύμφωνα με τους ίδιους, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο κύκλος της καλλιέργειας, η συγκομιδή της οποίας πραγματοποιείται κανονικά τον Μάιο. Επίσης, μας τονίζουν ότι σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να συγκομίσει τον Ιούνιο υπάρχει ο φόβος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, να έχουν επηρεαστεί τα φυτά και να δώσουν χαμηλή παραγωγή. Εκτός από την καλλιέργεια ψυχανθών όμως ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί σκληρού σίτου στην Βόρεια Ελλάδα όπου η σπορά του ξεκινάει παραδοσιακά στις 25 Οκτωβρίου και ακόμα από ότι μας πληροφορούν δεν έχουν ξεκινήσει.

Θεσσαλία

Για την καθυστέρηση έναρξης της σποράς στη Λάρισα αναφέρθηκαν στον ΑγροΤύπο, τόσο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ γάλα; Πιες», κ. Θανάσης Βακάλης. Μάλιστα ο κ. Βακάλης μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους παραγωγούς με σκοπό την ενημέρωση για τα είδη και τα στρέμματα των ψυχανθών που θα καλλιεργηθούν φέτος. Σε ερώτησή μας προς τον κ. Σιδηρόπουλο, σχετικά με τις τάσεις καλλιέργειας ψυχανθών φέτος μας τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. «Όπως όλα δείχνουν αρκετοί παραγωγοί θα επιστρέψουν στην καλλιέργεια βάμβακος λόγω της καλής φετινής χρονιάς ενώ οι πιο τολμηροί και μετά από πολύ σκέψη θα καλλιεργήσουν καλαμπόκι. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με αυτές τις δύο καλλιέργειες θα δούμε πόσο στρέμματα ψυχανθών θα καλλιεργηθούν τελικά», συμπλήρωσε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Βόρεια Ελλάδα

Για σημαντική καθυστέρηση στις καλλιέργειες ψυχανθών και σιτηρών και στην Βόρεια Ελλάδα κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλίας – Σερρών, κ. Παύλος Αραμπατζής. «Από ψυχανθή στην περιοχή μας καλλιεργούμε περίπου 1.500 στρέμματα (μπιζέλι, βίκο κι σόγια). Τόσο στο σκληρό σιτάρι όσο και στα ψυχανθή η σπορά έχει καθυστερήσει αρκετά. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι η καλλιέργεια τους θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου και τώρα θα οδεύαμε προς το τέλος αφού στις 5 Νοεμβρίου ξεκινάει παραδοσιακά η καλλιέργεια του κριθαριού. Σήμερα που μιλάμε το 80% των χωραφιών δεν έχουν καν οργωθεί και σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεφτά για το πετρέλαιο».Και προσθέτει: «Συνειδητοποιούμε όλοι ότι εφόσον αργεί να ξεκινήσει η καλλιέργεια αυτό τελικά θα επηρεάσει τις αποδόσεις που θα έχουμε σε αυτές τις καλλιέργειες».
Για καθυστέρηση στη σπορά του σιταριού και στην Καβάλα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Κώστας Λεπίδας.
Ανήσυχος εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο για την σπορά σίτου και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχίτας: «έχουμε ήδη καθυστερήσει αφού η σπορά παραδοσιακά ξεκινάει μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Αν δεν έχουμε βροχές το επόμενο δεκαήμερο τα πράγματα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολά για τους παραγωγούς. Όλη αυτή η κατάσταση έχει πάει πίσω ακόμα και τις προετοιμασίες (όργωμα κ.α.) των χωραφιών».

Καλλιέργειες βρώσιμων ψυχανθών

Μια πιο αισιόδοξη εικόνα μας παρουσιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαβραμίδης, παραγωγός βρώσιμης φακής και ρεβιθιού από την Λάρισα (χρήστης στης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα totheshelf), όσον αφορά το θέμα της σποράς: «η καλλιέργεια έχει όντως καθυστερήσει φέτος αλλά πιστεύουμε ότι τελικά αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή μας. Η καλλιέργειας μας αφορά βρώσιμες φακές και ρεβίθια και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η προηγούμενη χρονιά δεν πήγε καθόλου καλά όσον αφορά τις τιμές και την ζήτηση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες εισαγωγές που γίνονται από τον Καναδά. Πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί εισάγουμε αφού στην χώρα μας έχουμε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα και οι τιμές που τα πουλάμε είναι πολύ χαμηλές (40 με 50 λεπτά/κιλό);»
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Αργυρόπουλος, παραγωγός ρεβιθιού από τα Γρεβενά (επίσης χρήστης στης εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα totheshelf): «η σπορά στην περιοχή μας μπορεί να πραγματοποιηθεί δύο φορές τον χρόνο. Η μία τώρα και η επόμενη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση πολύ έχουμε για την εξέλιξη του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε βροχές οπότε και θα ξεκινήσουμε». Σε ερώτηση μας για τις τιμές και την πορεία του προϊόντος στην αγορά, ο κ. Αργυρόπουλος μας ενημέρωσε ότι: «η προηγούμενη καλλιέργεια δεν πήγε πολύ καλά σε αποδόσεις. Αυτές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 80 με 90 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο, ποιοτικά πήγαμε αρκετά καλά. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 2 ευρώ το κιλό».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών σιτηρών και ψυχανθών) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στοwww.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου