Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Σινάπι άσπρο


Print
PDF
Σινάπι άσπρο (Sinapis alba):
ένας ακούραστος εργάτης

Από τα πρώτα φυτά που εξημερώθηκαν απ’ τον άνθρωπο. Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά και για την συμβολή του στη βελτίωση του εδάφους, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Οι τρυφεροί του βλαστοί τρώγονται ωμοί ή βραστοί σαν σαλάτα. Επίσης προσθέτει πικάντικη νοστιμιά στις χορτόπιτες. Από τους σπόρους του φτιάχνεται η μουστάρδα.

Σπέρνεται από Σεπτέμβρη- Νοέμβρη στις νότιες περιοχές και Μάρτη-Απρίλη στις βόρειες και ορεινές περιοχές. ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟΥΡΟ

• Το σινάπι έχει πολύ πλούσιο ριζικό σύστημα που φθάνει σε βάθος και αμέτρητα μικρά επιφανειακά ριζίδια, που σπάνε το έδαφος και το κάνουν πορώδες και αφράτο.

• Παράγει μεγάλο όγκο χλωρής μάζας πολύ γρήγορα. Έτσι έχουμε πλούσια φυτική ύλη πρώτης ποιότητας για εδαφοκάλυψη, για χλωρή λίπανση ή για το κομπόστ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κόψουμε την εποχή της ανθοφορίας.


• Επίσης, όταν κοπεί στην άνθηση και ενσωματωθεί, εξυγιαίνει το έδαφος από τους νηματώδεις και τα σιδεροσκούληκα.

• Καλλιεργείται για χλωρή λίπανση μετά από απαιτητικές καλλιέργειες που εξαντλούν το έδαφος.


• Καταπνίγει τα ζιζάνια! Σπέρνουμε πυκνά και το κόβουμε μικρό, όταν φτάσει στα 10 εκ. ύψος, για να μην ξαναβλαστήσει. Έτσι το έδαφος μένει καθαρό και αφράτο για να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε.

• Ως συντροφική καλλιέργεια με όλα τα κηπευτικά απωθεί τα σαλιγκάρια!

ΠΕΛΙΤΙ- ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ

Φτιάχνω σπιτική μουστάρδα

Το σινάπι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου