Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012


"Βάλε μπρος τις μηχανές"
 
 
Καυστικό άρθρο κατά της πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου υπό τον τίτλο "Άνγκελα, βάλε μπρος τις μηχανές" συνοδευόμενο από επίσης καυστικό σκίτσο φιλοξενεί ο Economist, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής οικονομία κινδυνεύει και πολλά εξαρτώνται από εκείνη.

Σύμφωνα με το άρθρο οι αγορές "φωνάζουν" τη φράση "όλοι στις σωστικές λέμβους" καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών στρέφεται σε ασφαλή καταφύγια, πρόθυμη να αγοράσει γερμανικά ομόλογα ακόμη και με μηδαμινό επιτόκιο.

Η ύφεση βαθαίνει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, λέει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι τα θλιβερά σημεία παρουσιάζονται και στις ΗΠΑ όπου οι προσλήψεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμη και οι αναπτυσσόμενες αγορές "έχουν χτυπήσει τοίχο", καθώς ακόμη και η ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας επιβραδύνεται.
Ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με την απειλή που επικρέμεται πάνω από την ΕΕ, όπου τράπεζες απειλούνται με κατάρρευση, χώρες απειλούνται με χρεοκοπία και το σπιράλ της ύφεσης κινδυνεύει να προκαλέσει καταστροφή χειρότερη από της Lehman Brothers το 2008.

Σήμερα μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα καθώς τότε πολιτικοί και φορείς της αγοράς συνεργάστηκαν για να αντεπεξέλθουν ενώ σήμερα οι ηγέτες και οι πολιτικοί βρίσκονται σε διάσταση και σε αντιπαράθεση, ενώ οι τεχνοκράτες έχουν λιγότερα "όπλα" στη διάθεσή τους.

Ο δημοσιογράφος λέει ότι "ως ένα εντυπωσιακό σημείο η μοίρα της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαρτάται από την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ".

Προσθέτει ότι οι χρεωμένες χώρες έκαναν μεν λάθη στα οποία όμως, έρχονται να προστεθούν αυτά των χωρών - δανειστριών την τελευταία τριετία: η εμμονή στη λιτότητα, τα διαδοχικά αναποτελεσματικά σχέδια διάσωσης, η άρνηση να στρωθεί ο δρόμος για μία δημοσιονομική και τραπεζική ένωση που χρειάζεται το ευρώ για να σωθεί.

"Γι' αυτό το ευρώ βρίσκεται τόσο κοντά στην καταστροφή" και η μεγαλύτερη ευθύνη βρίσκεται στο Βερολίνο αναφέρει.

Γιατί όμως η κ. Μέρκελ δεν δρα; Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η καγκελάριος επηρεάζεται από την ανάγκη να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα καθώς ο μέσος Γερμανός αδυνατεί να κατανοήσει την βοήθεια που παρέχεται σε χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης αιτίες είναι και δύο λανθασμένα "πιστεύω" της καγκελαρίου, ότι δηλαδή η λιτότητα θα διορθώσει τα πράγματα και ότι αν πράγματι επέλθει καταστροφή, η Γερμανία θα γλιτώσει.

Ωστόσο το ρίσκο της πολιτικής της αυξάνεται συνεχώς καθώς η ύφεση επιτείνεται και η πολιτική κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, ενώ η γερμανική ιδέα ότι όλα μπορεί να σωθούν αν χρειαστεί την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας μόνο τότε την ΕΚΤ, είναι παρακινδυνευμένη.

Η κ. Μέρκελ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κατάρρευση των ισπανικών τραπεζών, ενώ αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης στην ΕΕ, όσο και αν οι γερμανοί ψηφοφόροι θα πείθονταν ότι "οι αμαρτωλοί τιμωρούνται".

Το άρθρο καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η καγκελάριος θα πρέπει να βρει ένα σαφές σχέδιο για το ευρώ που θα πείθει τις αγορές τουλάχιστον ως τις 28 Ιουνίου και ίσως νωρίτερα αν οι ελληνικές εκλογές προκαλέσουν πανικό.

"Κυρία Μέρκελ εξαρτάται από εσάς" τονίζει ο αρθρογράφος.

Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου