Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012


Προεκλογικό... πάρτι με άνοδο 26% στις τράπεζες


  
  
του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δημοσιεύθηκε: 13:24 - 14/06/12


Για προεκλογική εκτίναξη στη… Σοφοκλέους κάνει λόγο σχετικό θέμα του euro2day.gr, καθώς το ταμπλό έχει πάρει φωτιά.Κατά 12% ενισχυόταν πριν από λίγο ο FTSE-20 που ξεπερνά το 200άρι, κατά 8,8% ενισχυόταν ο Γ.Δ. που περνούσε τις 540 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών να έχει περάσει τα 47,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 13,4 εκατ. ευρώ είχαν παιχτεί στη μετοχή της Εθνικής, που με 15 εκατ. τεμάχια έφτανε το 27% με την τιμή της στο 1,34 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα, με διψήφια ποσοστά μεταβολής, για Alpha BankEurobank, Κύπρου, Πειραιώς.



Αυτά από τις τράπεζες, γιατί ανάλογο κλίμα τζογαρίσματος επικρατεί και για τις μετοχές των ΟΤΕΜυτιληναίουMIGΕλλάκτωρΔΕΗΒιοχάλκο, αλλά και Τιτάν.


Η αξία των συναλλαγών, δεδομένης της συνολικής αποτίμησης του Χ.Α., θεωρείται υπεραρκετή για να σπρώξει το Χ.Α. στην περίπτωση όπου το εκλογικό αποτέλεσμα και οι πολιτικές εξελίξεις «αρέσουν στις αγορές».

Όπως σημειώνουμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, για σήμερα, πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παιχνίδι προεξόφλησης υψηλότατου ρίσκου, με ίδιες πιθανότητες για θεαματική αντίδραση ή δραματική διόρθωση.

Επίσης, πρόκειται για ένα παιχνίδι που αφορά περισσότερο εγχώριους παίκτες,τραπεζικά (και θυγατρικά τους) επενδυτικά αλλά και επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια και συμφέροντα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αυτήν τη φάση και καμπή της αγοράς.

Οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι μετά τις 12.30-12.40 και παρά το εντελώς διαφορετικό κλίμα που επικρατούσε στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια.

Είναι ενδεικτικό πως ο DAX περίπου την ίδια ώρα όπου ο Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 6,66%(!), διόρθωνε κατά 1,07% προς τις 6.085 μονάδες. Κατά 0,96% υποχωρούσε ο FTSE 100, 0,98% ο CAC 40, κατά 0,95% ο Euronext 100.

Είναι επίσης άξιο αναφοράς πως το… πάρτι στο Χ.Α. εντεινόταν περίπου την ώρα όπου τα spreads του ισπανικού 10ετούς περνούσε και το «ταβάνι» του 7%. Το διάγραμμα και μόνο του spread του ισπανικού ομολόγου προεξοφλεί πως η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί να συρθεί τελικά σε ένα πλήρες πρόγραμμα «διάσωσης». Αφήνουμε τα της Ιταλίας για αργότερα.

Όλα αυτά συντείνουν στο ότι η Ελλάδα, ενεργώντας σταθερά σαν απορρυθμιστικός παράγοντας,θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, εάν προέκυπταν εκλογικό αποτέλεσμα και πολιτικές εξελίξεις που θα άρεσαν στις αγορές.

Διακινδυνεύουμε να πούμε πως αυτό που συμβαίνει από χθες, κυρίως όμως σήμερα στο Χ.Α. θα μπορούσε να εκτινάξει θεαματικά υψηλότερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το πρωί της Δευτέρας.

Θα μπορούσαν δηλαδή οι εξελίξεις από το ελληνικό μέτωπο να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα ενός γενικευμένου παιχνιδιού/τζογαρίσματος προεξόφλησης απ’ άκρου εις άκρον στις αγορές. ΠΟΛΥ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΤΖΟΓΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλα παιδιά είμαστε, διαλέγουμε και… τραβάμε χαρτί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου