Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Και γαλλική προειδοποίηση για έξοδο από το ευρώ



Σύσταση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για εφαρμογή των δεσμεύσεων, αλλιώς θα τεθεί θέμα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Οι Ελληνες έχουν τελικά την ευθύνη για το μέλλον τους, διευκρίνισε ο ίδιος στις Βρυξέλλες, επειδή, όπως ανέφερε, παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του

Ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Ολι Ρεν χθες στις Βρυξέλλες




Την ίδια στιγμή η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί έναντι της χώρας μας, απειλώντας μάλιστα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο αν δεν τηρηθεί το Μνημόνιο!Η νέα προειδοποίηση διά στόματος του νέου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ήρθε να προστεθεί στο μπαράζ των αυστηρών συστάσεων που έχουν απευθύνει κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωζώνης εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου και αποτελεί πλέον ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται και η γαλλική υπομονή.
Μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνει τις επιλογές που θα το επιτρέψουν αυτό».
Στην ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων αναφέρθηκε και ο Ολι Ρεν, ο οποίος αναγνώρισε πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις για πολλούς Ελληνες από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, είναι επιθυμία και πεποίθηση της Γαλλίας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, κάτι το οποίο είναι «θεμελιώδες και η μόνη λύση» και «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση».
Διευκρινίσεις
Υπογράμμισε δε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την υποχρέωση να ακούσουν και να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν, δίνοντας προοπτικές στους Ελληνες, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαΐου.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό και πως δεν θα πρέπει να δίνονται συμβουλές στους Ελληνες, οι οποίοι έχουν τελικά την ευθύνη για το ίδιο το μέλλον τους, και είπε ότι παρεξηγήθηκαν προηγούμενες δηλώσεις του στη γερμανική ραδιοφωνία βάσει των οποίων «θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε αυτήν την τοποθέτηση ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙZΑ Αλέξη Τσίπρα και τις εξαγγελίες του για κατάργηση του Μνημονίου.
«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Ελληνες δεν σεβαστούν τη δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απίστευτα πιο πολύπλοκη» εκτίμησε σχετικά.
Η συνέντευξη
Ο διάλογος και το καμπανάκι
Δημοσιογράφος: «Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, η πρώτη του απόφαση θα είναι να ακυρώσει το Μνημόνιο...»
Μοσκοβισί: «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα»
Δημοσιογράφος: «Τι είδους πρόβλημα;»
Μοσκοβισί: «Αν οι ίδιοι οι Ελληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απίστευτα πιο πολύπλοκη»
Δημοσιογράφος: «Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;»
Μοσκοβισί: «Το θέμα θα τεθεί ... Πρέπει να τεθεί ... Είναι όμως και ένα πρόβλημα κυριαρχίας. Οι Ελληνες κάνουν την επιλογή τους»
Δημοσιογράφος: «Υπάρχει ή όχι προετοιμασία στο επιτελείο σας γι' αυτό το ενδεχόμενο;»
Μοσκοβισί: «Δεν προεξοφλώ ένα τέτοιο σενάριο εξόδου, εργάζομαι ώστε να το αποφύγω».
ΣΗΜ: Δεν καταλαβένω γιατή να φύγουμε τώρα που κηνητοποιήθηκαν οι πάντες και να μην περιμένουμε ακόμα 6 μήνες να δούμε τα αποτελέσματα και να έχουμε πάρει και αρκετα δις. Θα έχουμε και μεγαλήτερη διαπραγματευτική δήναμη αλλα θα ξέρουμε και που βαδήζη η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου