Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Να γιατί η τρόικα δεν πρέπει να κάνει πίσω ούτε έναν πόντο!



Μέχρι χτες βασάνιζα το φτωχό μου το μυαλό για να καταλάβω ποιές μεταφυσικές δυνάμεις ώθησαν τον σεβαστό υφυπουργό της ανταγωνιστικότητας να στείλει στον διάολο την τρόικα και μάλιστα δημοσίως. Αυτός, ένα αξιοσέβαστο μέλος του χριστεπώνυμου πλήθους να χρησιμοποιεί τον διάολο; Χτες λύθηκε το μυστήριο! Ο κ. Γιακουμάτος θέλει να δημιουργήσει με λεφτά του ελληνικού δημοσίου επιμελητήρια σε πόλεις του εξωτερικού. Νέες δημόσιες υπηρεσίες με μία και μόνο υπογραφή. Και φυσικά εκατοντάδες νέοι διορισμοί. Όχι, δεν ξέρουμε αν θα πρόκειται για ψηφοφόρους της Α΄ ή της Β΄ Αθηνών...

Τώρα καταλαβαίνουμε, επίσης, τι εννοούσαν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όταν μετά τον ανασχηματισμό μιλούσαν για στροφή προς τη βάση. Μάλλον εννοούσαν ότι οι συγκεκριμένοι υπουργοί θα κερδίσουν οπωσδήποτε το εισιτήριο και για την επόμενη Βουλή. Κι εγώ κι εσείς αν υποσχεθούμε 1.000 διορισμούς σε 10.000 οικογένειες θα την έχουμε την έδρα στο τσεπάκι. Από ψήφους "άλλων", πάντως, δεν βλέπουμε με τον τρόπο αυτό να κερδίζουν. Το αντίθετο θα πρέπει να περιμένουν.
Ο υφυπουργός ανταγωνιστικότητας, λοιπόν, κατέθεσε σχέδιο νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του οποίου "με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ύστερα από έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επιτρέπεται να συνιστώνται ελληνικά Επιμελητήρια με έδρα πόλεις του εξωτερικού. Διευθυντής των Επιμελητηρίων αυτών ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Έλληνας υπήκοος για τετραετή θητεία δυνάμενη να ανανεωθεί".

Να το κάνουμε πιο λιανά! Υπάρχουν σήμερα διμερή Επιμελητήρια που λειτουργούν με δικούς τους πόρους. Το Ελληνοαμερικάνικο, το Ελληνοβρετανικό, Ελληνογερμανικό, το Ελληνοϊταλικό και άλλα. Τα αφήνουμε αυτά στην άκρη και δημιουργούμε νέα Επιμελητήρια. Στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στη Ρώμη ή στο Μιλάνο ή ακόμη και στο Κόμο. Νέες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα λειτουργούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με τα δικά μας χρήματα. Θα μας παίρνουν τα λεφτά με τον ΕΝΦΙΑ και θα τα δίνουν σε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αν όχι χιλιάδες. Και θα μας λένε ότι θα πληρώνουν τους παχυλούς μισθούς του κομματικού τους στρατού για το καλό της ανάπτυξης!

Την ίδια ώρα θα καταργούν όσα από τα υφιστάμενα Επιμελητήρια δεν είναι της αρεσκείας τους! Διότι μία άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου ορίζει ότι θεσπίζεται διαδικασία επανέγκρισής τους. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, το πιο σημαντικό είναι εκείνο το θέμα του διορισμού. Τετραετής θητεία; Έλληνας υπήκοος; Αυτός είναι διορισμός, αυτά είναι ψηφουλάκια...

Τι λέει ο κύριος υπουργός της Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για αυτό το θαυμαστό έργο του υφισταμένου του; Πώς μπορεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί κάτι τέτοιο; Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Γιακουμάτος το έκανε μόνος του και δεν ρώτησε κάποιον, είτε συμφωνούν μαζί του. Ας ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

Να μην ξεχάσουμε και κάτι ακόμη, πέρα από το θέμα της αύξησης των δημοσίων δαπανών για μία νέα υπηρεσία που σήμερα προσφέρεται δωρεάν! Στις πρεσβείες, λοιπόν, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, άνθρωποι που πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο για να προωθούν τα συμφέροντα της χώρας. Πως αποφασίζει ο κ. Γιακουμάτος να αλλάξει η χώρα στρατηγική σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Ποιός θα έχει αρμοδιότητες να προωθήσει και με ποιό τρόπο τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο; Ο εμπορικός ακόλουθος και το αρμόδιο οικονομικό τμήμα της πρεσβείας ή ο νέος διευθυντής (τετραετούς θητείας) του νεοσύστατου Επιμελητηρίου; Έχει λάβει γνώση το υπουργείο Εξωτερικών; Ξέρουν τι τους γίνεται;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου