Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κραχ - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1987

Με επιθετικές πωλήσεις εκφράζουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές, την εκτίμηση ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πιθανότερο από την εκλογή προέδρου. Ο Γενικός Δείκτης τιμών Αθηνώ διολισθαίνει στις 900 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξης του -12,78%.

Η εγχώρια αγορά καλείται  να αποτιμήσει δύο νέα δεδομένα από χτες: Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο μήνες και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του μήνα. Ως προς το πρώτο, εν μέρει αυτό έχει αποτιμηθεί από την αγορά καθώς η καθυστέρηση του ερχομού της Τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, έθετε την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση. Η παράταση θεωρείται ως market positive για τον πιο αυτονόητο λόγο. Η Ελλάδα (σε αντίθεση με την Πορτογαλία) δεν ήταν προετοιμασμένη για να εκτεθεί στις ελεύθερες αγορές. Με λίγα λόγια θα έβγαινε σαν τον «αμνό ανάμεσα στους λύκους...της Wall Street». 

Το πιο σημαντικό όμως δεδομένο θεωρείται η διαδικασία... Fast Track Προέδρου της Δημοκρατίας. Το "κλειδί" ως προς αυτό το δεδομένο κρύβεται στο όνομα του προέδρου. Αυτό θα είναι που θα επιταχύνει ή όχι τις βουλευτικές εκλογές πριν το 2016, με την αποδοχή που θα έχει το Πρόσωπο του. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε το όνομα του Σταύρου Δήμα.

Οι ημερομηνίες - σταθμός είναι η πρώτη ψηφοφορία την 17η Δεκεμβρίου (3 μέρες μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία) όπου χρειάζονται 200 βουλευτές υπέρ από τους 300. Αν δεν υπάρξει «απαρτία» πάμε στη 2η επαναληπτική στις 23 Δεκεμβρίου με τον απαιτούμενο αριθμό να είναι πάλι οι 200 από τους 300 βουλευτές και αν και αυτή δεν προχωρήσει η 3η ψηφοφορία είναι στις 29 Δεκεμβρίου με το μαγικό αριθμό των 180 να απαιτείται για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν υπάρξει Πρόεδρος ούτε και τότε, τότε θα κληθούμε σε βουλευτικές εκλογές 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου. 

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κάτω των 930 μονάδων καταγράφοντας απώλειες άνω του 10% με τις συναλλαγές όπως θα ήταν αναμενόμενο να είναι αυξημένες. Τέτοια ποσοστιαία μεταβολή ο Γενικός Δείκτης είχε να τη συνατήσει από τις 26 Οκτωβρίου του 1987 όταν έκλεισε με απώλειες 11,99%.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη από τη Beta Χρηματιστηριακή, «η σημερινή κίνηση θεωρείται φυσιολογική καθώς αν και η ορατότητα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό ρίσκο έρχεται χρονολογικά πιο κοντά του αναμενομένου». Στο άκουσμα της λέξης "εκλογές", οι επενδυτές αποεπενδύουν μηδενίζοντας το ρίσκο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου όπως καλύτερα μπορεί να αποτυπώσει το κίνδυνο της χώρας, εισέρχεται ξανά σε «απαγορευμένα» επίπεδα, λίγο χαμηλότερα του 8%, στο 7,85%, 57 μονάδες βάσης υψηλότερα από χτες.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση απώλειες άνω του 10% καταγράφουν οι μετοχές των ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΟΗ. Ο δείκτης τραπεζών σημειώνει απώλειες της τάξης του 11%, με την ΕΤΕ και την ΑΛΦΑ να υποχωρούν 8,78% και 8,64% αντίστοιχα, την ΠΕΙΡ (-7,46%) και τη ΕΥΡΩΒ (-7,33%). Τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΗ , η ΜΕΤΚΑ χάνουν από 7%, η ΔΕΗ (-6,63%), ο ΟΤΕ (-5,07%) και ο ΟΠΑΠ (-3,20%), μεταξύ άλλων.

Το ΑΛΦΑΤΠ που κρίνεται η συμμετοχή του στην άσκηση της 3ης περιόδου μέχρι και αύριο καταγράφει απώλειες 11%, όσες και της Τρ. Πειραιώς και της ΕΤΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank μετά από κέρδη 65% σε 5 συνεδριάσεις, αυτή τη στιγμή έχει απολέσει 16,48% ενώ αύριο πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της η οποία υλοποιείται ύστερα από δύο αναβολές . Απώλειες άνω του 7% σημειώνουν οι ΣΩΛΚ, ΥΓΕΙΑ, ΦΡΛΚ και ΠΛΑΘ.

Στα παράγωγα, το συμβόλαιο του δείκτη FTSE Large Cap έχει σημειώσει 11.104 συμβόλαια με την τιμή να γυρνάει σε discount.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου