Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Απόλυτος αιφνιδιασμός: Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Διάγγελμα αύριο του Αντ. Σαμαρά

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Απόλυτος αιφνιδιασμός: Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Διάγγελμα αύριο του Αντ. Σαμαρά

Η κυβέρνηση έκανε την έκπληξη και τον απόλυτο αιφνιδιασμό και προχώρησε στην επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το συντομότερο δυνατόν. Η πρώτη ψηφοφορία αποφασίστηκε να γίνει στις 17 Δεκεμβρίου και η επόμενη πέντε ημέρες μετά. Η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για τους «180» θα γίνει όπως όλα δείχνουν μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα και να ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση προτού να βγει το 2014 θα ξέρουμε αν η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο ή αν θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές οι οποίες -αν γίνουν- θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει νέα έκπληξη με το όνομα του δικού της υποψηφίου για την Προεδρία θέλοντας να κερδίσει «πόντους» και φυσικά ψήφους. Χθες, πάντως, στη Βουλή το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν καλό και εκφραζόταν η άποψη ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η κίνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου έγινε μόλις ανακοινώθηκε η παράταση του Μνημονίου κατά δύο μήνες, γεγονός που η κυβέρνηση αξιολογεί ως θετικό σενάριο το οποίος της λύνει τα χέρια για τις διαπραγματεύσεις. Ελλοχεύει, πάντως, ο κίνδυνο αυτή η δίμηνη παράταση να περάσει σε μια έντονα πολωτική προεκλογική περίοδο και μια ουσιαστικά ακυβερνησία της χώρας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία καθώς οι αγορές μας έχουν προειδοποιήσει ότι απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.
Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.
Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.
Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.
Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου