Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Reuters: "Γενναιοδωρία" στο τρίτο πακέτο ή αλλιώς… ΣΥΡΙΖΑ



Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας (ευρωζώνη και ΔΝΤ) θα πρέπει να επιχειρήσουν μια νέα ιδέα στην προσπάθειά τους για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την χώρα: την γενναιοδωρία, υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα αρθρογράφος του Reuters.

Όπως επισημαίνει, η τρόικα επεξεργάζεται τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξετάζοντας κατά πόσο αυτό θα πρέπει να διευκολυνθεί, χωρίς όμως να παραδέχεται πως ένα απλό κούρεμα θα ήταν η καλύτερη λύση. Μέχρι στιγμής, η ιδέα που επικρατεί είναι ένας συνδυασμός μείωσης των τόκων και επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε μια… φειδωλή προσέγγιση.

Εάν η Ελλάδα εμφανίσει πλεόνασμα τον Απρίλιο, τότε Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν ένα είδος ελάφρυνσης της χώρας από το βάρος του χρέους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ενώ αναφέρεται και στο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι. Η επικρατέστερη, όπως όλα δείχνουν, πρόταση προβλέπει μείωση των επιτοκίων της προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης με επιμήκυνση του δανείου από τα 30 στα 50 χρόνια μαζί με ένα νέο δάνειο 15 δισ. ευρώ.

Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο. Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο είναι εάν θα παράσχει μια μείωση του χρέους της τάξης του 3 με 4% του ΑΕΠ, που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να καταφέρει να μειώσει το χρέος της από το 170% του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αν αυτό ακουστεί πειστικό, τότε οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, εξηγεί ο αρθρογράφος του διεθνούς πρακτορείου. Τουλάχιστον, αυτή είναι η προσδοκία, προσθέτει ο ίδιος.

Αυτό όμως θα είναι επαρκές μόνο αν η ελάφρυνση εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Eurobank σημειώνει πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο χρέους του ΔΝΤ για το 2020 αν τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης στα 52,9 δις. ευρώ του πρώτου δανείου. Αλλά αυτό σημαίνει πως αν η μείωση είναι μόνο 50 μονάδες βάσης τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα 144 δις. του δανείου από τον EFSF.

Αδιαμφισβήτητα, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν κλίνουν προς την γενναιοδωρία. Από το Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο επιφυλακτικές ενόψει των Ευρωεκλογών και ζητούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα δεν θέλουν να ενθαρρύνουν και άλλες προβληματικές χώρες.

Οι Έλληνες αισθάνονται πως μετά από μια μείωση του ελλείμματος κατά 9% εν μέσω τεράστιων θυσιών, τους αξίζουν κάποιες παραχωρήσεις, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Και αν γίνει πολύ εμφανές πως το χρέος βγαίνει εκτός ελέγχου, τότε η δημοτικότητα της αριστερής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ανοιχτά την ανάγκη για μονομερή διαγραφή του χρέους. Με άλλα λόγια, η εναλλακτική στη γενναιότητα είναι μεγαλύτερος «πόνος» μακροπρόθεσμα, καταλήγει ο αρθρογράφος.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου