Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη ιατρική επιτυχία: Νικήθηκε το μελάνωμα!



Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αναμένεται να σωθούν μετά την ανακάλυψη της πρώτης δραστικής θεραπείας για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.
Η ανακοίνωση έγινε χθες στο Πανευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στο Αμστερνταμ και οι ειδικοί για πρώτη φορά αναφέρθηκαν σε θεραπεία του ασθενούς και όχι απλώς σε παράταση της ζωής του για μερικούς μήνες.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεραπεία για το μελάνωμα προχωρημένου σταδίου. Οπως δεν υπάρχει και για τους ..περισσότερους τύπους καρκίνου, διότι από τα εκατομμύρια μελέτες που έχουν γίνει στη συντριπτική τους  πλειονότητα καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία στους περισσότερους ασθενείς με μελάνωμα καθυστερούν την καλπάζουσα εξέλιξη του καρκίνου.

Πρόκειται είτε για κάποια πειραματικά είτε για καινούργια φάρμακα, τα οποία είναι μεν δραστικά, αλλά όχι σε όλους τους ασθενείς.
Ενα από αυτά είναι το ipi (ιπιλιμουμάμπη), όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Το φάρμακο αυτό ενισχύει τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια) και τα ωθεί να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη δύναμη. Το φάρμακο αυτό έχει καταδειχθεί πως θεραπεύει το 17% των ασθενών.

Το δεύτερο, το anti-PD1s, που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο κλινικών δοκιμών και φέρεται να αντιμετωπίζει το 41% των περιστατικών στα οποία έχει δοκιμαστεί, δρα σπάζοντας τις πρωτεΐνες που αποτελούν την άμυνα των καρκινικών κυττάρων. Ετσι, η φυσική άμυνα του οργανισμού επιτίθεται πιο εύκολα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό από αυτά τα δύο φάρμακα στα πειράματα που έκαναν. Το αποτέλεσμα το χαρακτήρισαν «θεαματικό». Το ποσοστό ίασης, δηλαδή πλήρους εξαφάνισης του μελανώματος, υπερέβη το 50%.

«Μέσα στα επόμενα 5 - 10 χρόνια, το μελάνωμα - ακόμη και αυτό που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο - θα μπορούμε να το θεωρήσουμε "ιάσιμη νόσο" τουλάχιστον για το 50% των πασχόντων», δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO/ECO) ο καθηγητής Αλεξάντρ Εγκερμόν, από το Ινστιτούτο Gustave Roussy στη Γαλλία.

«Πριν από λίγα χρόνια ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ίαση για το μελάνωμα. Κι αν έκανα αυτή την πρόβλεψη πριν από μία πενταετία, όλοι θα νόμιζαν ότι είμαι τρελός. Πλέον όμως βλέπουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε επί χρόνια τον έλεγχο», συμπλήρωσε ο καθηγητής Στίβεν Χόουντι, από το φημισμένο Ιδρυμα Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Συνέδριο, ένας στους έξι ασθενείς που στο μέλλον θα νοσούν σοβαρά με καρκίνο του δέρματος θα σωθεί από τα εν λόγω φάρμακα.

Η θεραπεία. Ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο και οι γιατροί του βάζουν τον συνδυασμό φαρμάκων σε ορό, ο οποίος χρειάζεται περίπου μία ώρα για να αδειάσει. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Από το φάρμακο ipi οι ασθενείς λαμβάνουν τέσσερις δόσεις για 12 εβδομάδες.

Με λίγη τύχη, από μόνη της αυτή η αγωγή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάρουν άλλα φάρμακα. Το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου