Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής αναγνώριση σε Έλληνα για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας


Διεθνής αναγνώριση σε Έλληνα για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας
O Μιχάλης Νομικός, συνεργαζόμενος ερευνητής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», τιμήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με το διεθνές βραβείο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award» για το 2013.
Ο δρ Νομικός, μοναδικός νικητής για φέτος, επελέγη από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Fertility and Sterility (www.fertstert.org) για άρθρο του ("Phospholipase Cζ rescues failed oocyte activation in a prototype of male factor infertility"), που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο.
Το άρθρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του «Δημόκριτου» και το οποίο παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας, που οφείλεται σε μεταλλάξεις της πρωτεΐνης φωσφολιπάση Cζ, γνωστής και ως σπερματικού παράγοντα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Δημόκριτου», οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, βρίσκονται πλέον σε ώριμο στάδιο και προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα.

Το βραβείο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award», που θεσπίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (American Society of Reproductive Medicine -ASRM), τιμά την ερευνητική αριστεία και την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά νέων επιστημόνων στο πεδίο της αναπαραγωγικής ιατρικής.
Ο διδάκτωρ βιοχημείας Μιχάλης Νομικός υπήρξε μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» από το 2008 έως το 2013, στο Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ).
Στη βραβευόμενη δημοσίευση συμμετέχουν επίσης οι ερευνητές του «Δημοκρίτου» Γιώργος Νούνεσης και Μαρία Θεοδωρίδου από το Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής, καθώς και οι Ευαγγελία Λιβανίου, Χρήστος Ζήκος και Βυρωνία Βασιλακοπούλου από το Εργαστήριο Ανοσοχημείας του ΙΠΡΕΤΕΑ. Επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης ήταν ο Άντονι Λάι, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου