Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Γνώμη: Όπισθεν ολοταχώς…

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Τελικά, το μόνο λάθος που μπορεί να έκαναν όσοι θεώρησαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα είναι ένα: Να πίστεψαν ότι για πρώτη φορά, έστω, η κυβέρνηση λέει την… αλήθεια!

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έκανε στροφή 180 μοιρών και ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων. Το εάν τελικά θα είναι 500 εκατ. ευρώ, που λέει ο υπουργός Οικονομικών, ή 2,5 δισ. ευρώ, που υποστηρίζει η τρόικα, λίγο μετράει.
Η ουσία είναι μία! Τα νέα μέτρα έρχονται, βάζοντας «ταφόπλακα» στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, πριν καν στεγνώσουν οι υπογραφές. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, με μια αριστοτεχνική πιρουέτα, που σε απλά ελληνικά ονομάζεται «κωλοτούμπα», το ανακοίνωσε με τον πιο φυσικό τρόπο.
«Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα έως το όχι κανένα μέτρο υπάρχει τεράστια απόσταση» είπε, αφήνοντας άφωνους όχι μόνο τους πολίτες της
δύσμοιρης αυτής χώρας, που έχουν συνηθίσει τα λόγια τα κούφια τα μεγάλα, αλλά και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που αναρωτιούνται ακόμη εάν η συμφωνία μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου ισχύει ακόμη.
Γιατί εμείς, που επί τόσο καιρό ακούγαμε από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, προφανώς για μια ακόμη φορά είχαμε καταλάβει… λάθος!
Και τα λάθη πληρώνονται και μάλιστα ακριβά! Θα σκεφτεί ίσως κάποιος ότι το τελευταίο διάστημα η «στροφή» είχε αρχίσει να φαίνεται, αφού η «καραμέλα» έλεγε όχι σε νέα οριζόντια μέτρα. Ομως, έχει σημασία εάν τα μέτρα είναι οριζόντια ή αφορούν μόνο το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις;
Ισως θα ήταν προτιμότερο να μπει ένας ακόμη φόρος ή να αυξηθεί κάποιος που υφίσταται, παρά να αυξηθούν και πάλι τα όρια ηλικίας! Παρά να χαθούν κι άλλα κεκτημένα του ασφαλιστικού συστήματος. Παρά να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που ήδη εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας! Παρά να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις, μέσω ενός νέου «κουρέματος» στις επικουρικές και στα εφάπαξ.
Οι μειώσεις, δηλαδή, αυτές δεν επιβαρύνουν κι άλλο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, παρά μόνο οι νέοι φόροι; Οι μειώσεις αυτές δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα; Δεν μειώνουν την όποια ρευστότητα στην αγορά;
Τελικά, το μόνο λάθος που μπορεί να έκαναν όσοι θεώρησαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα είναι ένα: Να πίστεψαν ότι για πρώτη φορά, έστω, η κυβέρνηση λέει την… αλήθεια!
Πλανώνται πλάνην οικτράν, δυστυχώς, όσοι νομίζουν ότι η τρόικα δεν θα κάνει ό,τι θέλει. Ισως όμως πλανάται και η κυβέρνηση, εάν πιστεύει ότι κάθε τρίμηνο αξιολόγησης θα είναι το ίδιο… Κάποια στιγμή τα «παραμύθια» θα τελειώσουν…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου