Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Με ελληνική σφραγίδα η φέτα στον Καναδά


Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη για την κατοχύρωση της ονομασίας «ελληνική φέτα» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί αύριο κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από πηγές προσκείμενες στον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, όσο και από το γραφείο της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη συμφωνήθηκε ότι πλέον στη χρήση του όρου φέτα θα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων". Η χρήση του όρου από επιχειρήσεις που δεν προέρχονται από την Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος. 



Στο αρχικό της κείμενο, η σύμβαση έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν, όπως κάνουν μέχρι σήμερα, δηλαδή με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και με την πρόσθεση χρωστικών ουσιών για να μην κιτρινίζει το τυρί. Η Ελλάδα είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει με την άσκηση βέτο αν περνούσε σχετική ρύθμιση που δεν κατοχύρωνε την ονομασία προέλευσης της ελληνικής φέτας.

Για τις εταιρείες που σήμερα παράγουν και εμπορεύονται φέτα στον Καναδά προβλέπεται ότι θα υποχρεωθούν να βγάλουν από τις συσκευασίες των προϊόντων οποιαδήποτε ένδειξη παραπέμπει στην Ελλάδα.

Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ισχύσουν στον Καναδά  και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά ασιάγκο, φοντίνα, γκοργκοντζόλα και μίνστερ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου