Σάββατο 8 Ιουνίου 2013



Rehn: Δεν είναι δίκαιο το ΔΝΤ να "νίπτει τας χείρας του" για Ελλάδα

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η κόντρα ΔΝΤ-Ευρώπης για τα «λάθη» που έγιναν στο πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις ήρθαν αυτή τη φορά από πιο επίσημα χείλη, από τον Επίτροπο για θέματα Οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn, ο οποίος σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, χαρακτήρισε άδικο το ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να «νίψει τας χείρας του για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι και σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Rehn τόνισε ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Άφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο Rehn είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Στο Forum μίλησε το μεσημέρι το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος νωρίτερα στο περιθώριο συναντήθηκε με Olli Rehn και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του Rehn, Simon O’ Connor, δήλωσε ότι η Κομισιόν διαφωνεί θεμελιωδώς με το report που έβγαλε το Ταμείο και έκανε λόγο για λάθη στη διάγνωση της κατάστασης τόσο του ίδιου όσο και της Κομισιόν.

Εξάλλου, δήλωσε επίσης ότι είναι «ανήσυχος» σχετικά με τη γαλλό-γερμανική πρόταση για έναν μόνιμο πρόεδρο στην ευρωζώνη και τακτικές συνεδριάσεις των ηγετών των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το think tank Center for European Studies.

S. Johnson: To report του ΔΝΤ για Ελλάδα έκανε λάθος, η ΕΕ τα έκανε ακόμα χειρότερα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως, αλλά δε μπορεί να μιλήσει ανοιχτά, μια βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία στην ευρωζώνη που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του στο Bloomberg ο Simon Johnson που διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2007-2008.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του MIT στο άρθρο του με τίτλο «Η έκθεση του ΔΝΤ για Ελλάδα έκανε λάθος. Η Ε.Ε. τα έκανε ακόμη χειρότερα», οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση, λειτουργούν με πολύ μικρό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης των ζημιών με κίνδυνο την μετάδοση του προβλήματος σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως διαπιστώνει ο κ. Johnson, οι Ευρωπαίοι ζουν με τον φόβο να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη δική τους Lehman Brothers, την ώρα που μια σχετικά μετριοπαθής υποχώρηση στις αξίες των κρατικών ομολόγων πυροδοτεί τον πανικό στις αγορές δημιουργώντας έναν νέο γύρο κατάρρευσης στην πραγματική οικονομία».

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον πρώην κορυφαίο αξιωματούχο του ΔΝΤ, που όταν τέθηκε για πρώτη φορά θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η χρηματοπιστωτική elite της ευρωζώνης συσπειρώθηκε για να εναντιωθεί στην ιδέα. Ειδικότερα, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν σε αυτούς που ανησυχούσαν περισσότερο για το τι θα συνέβαινε από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακόμα και αν αυτή ήταν ελεγχόμενη.

Ακόμα και οι χειρότερες αμερικανικές μεγάλες τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Η Deutsche Bank, BNP Paribas και Credit Agricole λειτουργούν με μετοχικό κεφάλαιο από 50 έως και 100 δις. δολάρια, την ώρα που οι ισολογισμοί τους ξεπερνάνε συνήθως τα 2,5 τρις. δολάρια. Σε αυτές τις τράπεζες δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση κινδύνου, ενώ και οι εποπτικές αρχές δεν έχουν λειτουργήσει σωστά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Johnson.

Επίσης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τόσο στο συγκεκριμένο report του για την Ελλάδα όσο και σε άλλες ανακοινώσεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια λόγω την μεγάλης εκπροσώπησής ευρωπαϊκών χωρών στο διοικητικό του συμβούλιο. Παραπέμπει μάλιστα στην αλλαγή της σκυτάλης του Ταμείου και την ανάληψη του «τιμονιού» από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, το 2011 όταν η καριέρα του D. S. Kahn έληξε άδοξα.

Καταλήγει λέγοντας πως οι ισχυροί Ευρωπαίοι είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, καθώς αρνούνται να παραδεχτούν την αδυναμία του τραπεζικού τους συστήματος. Και αυτό βέβαια είναι κάτι που οι Γάλλοι και Γερμανοί πολιτικοί δεν θέλουν με τίποτα να αντιληφθούν οι ψηφοφόροι τους, σημειώνει ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου