Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ

«Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ε.Ε.»

«Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ε.Ε.»
Της Μαρίας Σπυράκη
Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ελσίνκι διεξήχθη υπό τη σκιά της συζήτησης για τα «λάθη» του ΔΝΤ, καθώς ο επίτροπος Ολι Ρεν επέλεξε να απαντήσει από Forum, όπου ομιλητής ήταν και ο Ελληνας πρωθυπουργός, στα σχόλια της πρόσφατης έκθεσης του Ταμείου. Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ε.Ε., είπε ο Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του Mega και προκαλώντας διεθνής σχόλια για την αντιπαράθεση Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Η ανταλλαγή επιχειρημάτων της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για το αν έπρεπε να είχε προηγηθεί η μείωση του χρέους, του προγράμματος λιτότητας, λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, με τον επίτροπο Ρεν να κατηγορεί ανοιχτά τους Αμερικανούς ότι εγκαταλείπουν τη μάχη. «Ήμασταν μαζί στα Δυτικά Βαλκάνια, μαζί πήγαμε, μαζί φύγαμε. Αυτό είναι συνεργασία», είπε θυμίζοντας το παρελθόν και τοποθετώντας το σε αντιδιαστολή με το παρόν.
«Δεν θυμάμαι να ζήτησαν αναδιάρθρωση»

Κάνοντας ειδική αναφορά στην έκθεση για την Ελλάδα έστειλε ηχηρό μήνυμα: «Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στην Ε.Ε.». Σε συνέντευξή του στους Financial Times «επιτέθηκε» στην Κρ. Λαγκάρντ, δηλώνοντας με νόημα πως δεν θυμάται τον κ. Στρος Καν να ζητά νωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θυμάται την κ. Λαγκάρντ να αντιτίθεται σε αυτή. Οπως εξήγησε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι στην ατζέντα και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, «όπως σωστά η κυβέρνηση πράττει». Επέρριψε δε ευθύνες για την ελλιπή εφαρμογή τους στην αντιπολίτευση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν να εξετασθεί η μείωση χρέους.
Μόλις 24 ώρες πριν, στο θέμα της μείωσης του χρέους είχε αναφερθεί ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν, αποφεύγοντας να προκαταλάβει αποφάσεις του ΔΝΤ . Και ο κ. Κατάινεν έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και άφησε τελικά ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα να εξετασθεί μελλοντικά. Η ελληνική πλευρά, πάντως, αποφεύγει επιμελώς να αναμειχθεί στη διένεξη Ε.Ε. - ΔΝΤ και δεν θίγει, δημόσια τουλάχιστον, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε από τη συνάντησή του με το Γ. Κατάινεν να δείξει πως η συζήτηση για τη λάθος συνταγή, που και ο ίδιος είχε επικρίνει, αφορά στο παρελθόν και τώρα η κυβέρνησή του εργάζεται, όπως είπε, για να διορθώσει τα λάθη.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης λέγοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να περάσει στη νέα εποχή.
Σχέση εμπιστοσύνης
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φινλανδία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πλέον σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των πιο σκληρών επικριτών της, όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν ο Κατάινεν. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δέχεται σφόδρα πυρά από τους ευρωσκεπτικιστές «Αληθινούς Φινλανδούς», που αμφισβητούν τις εγγυήσεις που έχουν ήδη καταβάλει τέσσερις ελληνικές τράπεζες προκειμένου η χώρα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι εγγυήσεις ανέρχονται σε 924 εκατ. ευρώ, έχουν δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό στο Λονδίνο και όπως εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς σε αυτές δεν συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.
Ο κ. Σαμαράς συμμετείχε σε συζήτηση με τους ομολόγους του της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας και της Λετονίας στο forum «Από τη μεταρρύθμιση στην ανάπτυξη, ο οδικός χάρτης για την Ευρώπη» και έκανε ειδική αναφορά στις ενεργειακές πηγές στην ελληνική ΑΟΖ, ζητώντας την προστασία της Ε.Ε. για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης χαρακτήρισε την ανεργία «τεράστιο πρόβλημα», αποδίδοντας κυρίως εκεί την άνοδο της Χρυσής Αυγής, καθώς και στη διάθεση των πολιτών να αμφισβητήσουν, λόγω της ανεργίας, το πολιτικό σύστημα. Εκανε λόγο για 1,5 εκατ. ανέργους στους οποίους πρόσθεσε και 1,5 εκατ. παράνομους μετανάστες για να περιγράψει τις εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα και να καλέσει την Ε.Ε. να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους.
Β. Σόιμπλε
Το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους φέρεται να απέρριψε χθες ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, φέρεται να διαβεβαίωσε τους βουλευτές, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από την Ευρωζώνη κάνοντας λόγο για «ερμηνείες ΔΝΤ».
Ζ. Γιούνκερ 
Τη στάση της Κομισιόν για τον τρόπο διαμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος επέκρινε έντοντα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα. Οι ελληνικές προβλέψεις αυτές «δεν βασίστηκαν σε επιστημονικά κριτήρια» δήλωσε, στο MNI ο κ. Γιούνκερ που πραγματο-ποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, μεθαύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου