Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012


Η καλλιέργεια του Goji Berry


Προετοιμασία εδάφους πρίν απο την φύτευση
Πρίν την έναρξη της φύτευσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τα φυτά. Σε αυτό το στάδιο κάνουμε μια εδαφολογική ανάλυση και ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί διόρθωση του ΡΗ εάν είναι όξινο (με χρήση δολομίτη), ή λίπανση με στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρχει έλειψη (φώσφορος, κάλιο).

Φύτευση
Πρώτα γίνεται η χάραξη των γραμμών ώστε ό προσανατολισμός τους να είναι Βορράς-Νότος για την επίτευξη της μέγιστης ηλιοφάνειας. Κατόπιν ορίζουμε τις αποστάσεις φύτευσης και ανοίγουμε λάκους, 2 με 3 φορές μεγαλύτερους απο τον όγκο της γλαστρας. Γεμίζουμε τους λάκους με ανάμειξη χώματος και καλά χωνεμένης κοπριάς και ποτίζουμε τα φυτά. Η υποστήλωση με πασσάλους 2 -2,5μ κρίνεται αναγκαία.
Για την αποφυγή ζιζανίων κοντά στις ρίζες των φυτών προτείνεται η χρήση εδαφοκάλυψης με γαιούφασμα .

Κλάδεμα
Πρώτο Έτος: Κατα το πρώτο έτος είναι καλύτερα να μην κλαδευτεί για να μπορέσετε αργότερα να δώσετε πιό εύκολα το σχήμα που θέλετε.

Δεύτερο Έτος: Στο δεύτερο έτος πρέπει να κρατήσετε τον μεγαλύτερο και πιό υγειή βλαστό σαν κύριο κορμό και να αφαιρέσετε όλα τα υπόλοιπα παρακλάδια.Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πάρετε λιγότερα φρούτα την δεύτερη χρονιά αλλα θα επιτύχετε ένα σωστό σχηματισμό του φυτού.Όταν ο κύριος κορμός του φυτού φτάσει στα 80εκ. κόψτε την κορυφή ώστε να βοηθήσετε την ανάπτυξη των κλαδιών και να σχηματίσεται το πρώτο επίπεδο. Κατα την διάρκεια του καλοκαιριού αφαιρέστε όλα τα νέα βλαστάρια απο τον κύριο κορμό που αναπτύσονται σε γωνία μεγαλύτερη των 45º και αφήστε 3 εώς 5 βλαστούς που έχουν μικρότερη γωνία.Αυτοί θα είναι οι κύριοι πλευρικοι κλάδοι και θα μας δώσουν κάποια φρούτα ενώ απο αυτούς θα βγούν οι βλαστοί της επόμενης χρονιάς. Στην κορυφή του φυτού που είχαμε κόψει αφήνουμε τον μεγαλύτερο και πιό υγυή βλαστό που θα εξελιχθεί στον κορμό του φυτού για το τρίτο έτος όπου ανα 40εκ. θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την κορφολόγηση για την ανάπτυξη των πλάγιων βλαστών.
Τρίτο έτος: Κατα το τρίτο έτος στο χειμερινό κλάδεμα, επιδιώκουμε κυρίως να καθαρίσουμε τον κύριο κορμό του φυτού απο τα ανεπιθύμητα παρακλάδια (λαίμαργα). Στο καλοκαιρινό κλάδεμα επιδιώκουμε να δώσουμε στο φυτό το κατάλληλο σχήμα για την σωστότερη ανάπτυξή του. Κρατόντας τον γενικό κανόνα των 45º κάνουμε το ίδιο κλάδεμα και πάντα προσέχουμε άν χρειάζεται αραίωμα για τον σωστό αερισμο.
     Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φυτό περίπου 1.8-2,0μ όπου οι καρποί του δεν θα βγαίνουν ούτε πολύ χαμηλά ώστε να ακουμπούν στο έδαφος αλλα και ούτε πολύ ψηλά ώστε να δυσκολεύουν την συγκομοιδή τους.
Παρακάτω παρουσιάζονται τρείς ενδεικτικοι τρόποι κλαδέματος.
Συγκομιδή
  Η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια στα οποία θα πρέπει να φορούμε ειδικά γάντια λόγω της γρηγορότερης οξείδωσης του καρπού και της δημιουργίας λεκέδων στο φρούτο. Για τον ίδιο λόγο αποφευγουμε την συγκομιδή τις ώρες όπου υπάρχει υψηλή υγρασία καθώς και μετά απο βροχές. Η πλήρη ωρίμανση των καρπών έρχεται σταδιακά και ξεκινά στις αρχές Ιουλίου ενώ τελειώνει με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Διάθεση
Επειδή όμως το σημαντικότερο σε μια επιτυχημένη καλλιέργεια είναι η τελική διάθεση προιόντος σας παραθέτουμε τις εταιρίες οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά καρπών Goji-berry :
Agreco farm :  Εταιρία που δραστηριοποιείται στο Νομό Ξάνθης, από το 1996 και έχει έδρα το Νέο Εράσμιο, κοντά στο Δέλτα του Ποταμού Νέστου.
Βιοδύναμη :  Ενδιαφέρεται για προώθηση των προιόντων μέσω δικτύου καταστημάτων βιολογικών προϊόντων και υγιεινών τροφών.
Η λίστα θα εμπλουτίζεται με όλες τις νέες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
περισσότερα:http://www.fytoria-chroni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου