Παρασκευή 27 Απριλίου 2012


Η Google τιμά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Αφιερωμένο στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο είναι το Google doodle, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής 27 Απριλίου, ανήμερα της 77ης επετείου της γέννησής του. Το doodle, αναπαριστά τη φιγούρα του....





κινηματογραφιστή, ο οποίος φορά τη χαρακτηριστική τραγιάσκα και κοιτά μέσα από μια κάμερα που στέκεται σε τρίποδα. Το λογότυπο της Google είναι σε γαλάζιο χρώμα και το e της λέξης google έχει αντικατασταθει απο το ελληνικό "ε". Πατώντας στο doodle, ο επισκέπτης μεταφέρεται αυτόματα σε ιστοσελίδες σχετικές με τη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα δημιουργού.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1935. Υπήρξε ένας από τους αναμφισβήτητα, μεγαλύτερους έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή απήχηση.

Οι ταινίες του είχαν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ είχε κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, με αποκορύφωμα το βραβείο Χρυσού Φοίνικα για την ταινία “Μια αιωνιότητα και μια ημέρα” το 1998.

Έχασε τη ζωή του ξαφνικά και τραγικά στις 24 Ιανουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας “Η άλλη θάλασσα”, τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσικλέτα στη Δραπετσώνα.

Εκδήλωση για τον Αγγελόπουλο

Με αφορμή την επέτειο γεννήσεώς του, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στη μνήμη του στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Στις 7.30 το απόγευμα, η οικογένειά του, οι συνεργάτες, οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του δίνουν ραντεβού στο αμφιθέατρο του μουσείου για «ένα ταξίδι προς τα πίσω». 

Ξεκινώντας από την «Αλλη θάλασσα» και φτάνοντας στους «Forminx» -την πρώτη του ανολοκλήρωτη ταινία μικρού μήκους, το φιλμ της οποίας έχει χαθεί- ένας συνεργάτης από κάθε ταινία του θα θυμίσει το κλίμα, το περιβάλλον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε καρέ καρέ το έργο του σημαντικού έλληνα σκηνοθέτη.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, συμμετέχουν οι μουσικοί Ναταλία Μιχαηλίδου, Ανδρέας Τσεκούρας, Βαγγέλης Χριστόπουλος και η ορχήστρα του Ωδείου Αθηνώ, ενώ παρόντες θα είναι οι κινηματογραφιστές που συνεργάστηκαν μαζί του σε όλα τα χρόνια της διαδρομής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου