Κυριακή 15 Απριλίου 2012





Κατσίκι στον παραδοσιακό φούρνο
Μία παραδοσιακή συνταγή από την ξεχασμένη Ημαθίας
Ανάβουμε τον φούρνο για δύο έως τέσσερις Ώρες ανάλογα με την υγρασία που έχει μαζέψει κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αν τον έχουμε ανάψει τις τελευταίες ημέρες δυο ώρες είναι αρκετές.

Όταν η θερμοκρασία φτάσει 278 βαθμούς βγάζουμε όλα τα κάρβουνα και τα δίνουμε στον γείτονα που ψήνει το αρνί, σε εμάς δεν χρειάζονται γιατί λόγο της καλής μόνωσης του φούρνου θα κρατήσει την θερμοκρασία μέχρι και την επόμενη ημέρα. 
Το μειονέκτημα του παραδοσιακού φούρνου είναι το ότι ξεκινάει με πολλή υψηλή θερμοκρασία και σταδιακά πέφτει, εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. 
Το πλεονέκτημα είναι η φοβερή γεύση και η οικονομία.
Οι παλιοί χειριστές φούρνων έλεγαν ότι είναι έτοιμος όταν ρόδιζε από μέσα τα πυρότουβλα.


10:35 βάζω το ταψί. το κατσίκι είναι 5,2 κιλά και τα άλλα χόρτα - νερό είναι 4,8 κιλά δηλαδή ένα σύνολο 10 κιλών. Ένας τέτοιος όγκος σε αυτόν τον φούρνο θέλει περίπου 4 ώρες.
11:00 η ώρα. θερμοκρασία  288 βαθμοί, Συνεχίζει να ανεβαίνει λόγο του ότι ο λοβός του θερμομέτρου είναι μέσα σε πυρότουβλο του φούρνου και έχει μια αδράνεια.
Πιστεύω άτι μετά από 4 ώρες θα είναι 200 βαθμοί, θα δούμε.
11:30 θερμοκρασία  287 βαθμοί.
12:04 θερμοκρασία  275 βαθμοί. Κάπως απότομη πτώση 12 βαθμοί.
12:34 θερμοκρασία  265 βαθμοί. Πτώση 10 βαθμοί.
Αν κατέβει λοιπόν έως τις 2:35 άλλους 40 βαθμούς θα πάει 225. Στον ηλεκτρικό θα ψήναμε σε 220 βαθμούς.

Στο μεταξύ το τσίπουρο κατέβηκε στο μισό. Και αυτό έχει ένα μικρό μείον: Είναι λίγο περισσότερο αραιωμένο και ασπρίζει λίγο, αλλά κατά τα άλλα είναι φοβερότατο....ρε Γιάννη τι το ήθελες σάματις θα το πουλούσαμε.. το πολλή να βγάλουμε το Πάσχα.

1:04 θερμοκρασία  255 βαθμοί. Πτώση 10 βαθμοί. Άνοιξα και έβαλα ένα πήλινο με μοσχαρίσιο κρέας. Φώτο.
1:34 θερμοκρασία  245 βαθμοί. Πτώση 10 βαθμοί. σύμφωνα με το πρόγραμμα.
2:04 θερμοκρασία  245 βαθμοί. Πτώση 10 βαθμοί και το κατσίκι είναι έτοιμο.


Άρα χρειάστηκαν 3 και μισή ώρες λόγω τις πολλή υψηλής θερμοκρασίας
Τα κρεμμύδια δεν έγιναν τέλεια λόγο του ότι ήταν πολλή μεγάλα.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να ξεκινήσω με 250 βαθμούς και να το αφήσω 4 και μισή ώρες.

Υλικά
5 κιλά κατσικάκι χωρίς μπούτια για να χωράει σε ένα μεγάλο ταψί.
2 κιλά κρεμμύδια φρέσκα
2 λεμόνια
μαϊντανόςάνηθοςδυόσμος,
Ρίζι προτιγανιζμένο με κρομμύδι αλάτι γεμίζουμε την κοιλιά και ράβουμε
αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο, 

λάδι, ρίγανη

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα φρέσκα και μικρά κρεμμύδια. Τα κόβουμε στη συνέχεια σε κομματάκια 2 -3 εκατοστά τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με λάδι να μαραθούν βάζουμε και μαϊντανό άνηθο δυόσμο στο τέλος ρίχνω μια κούπα Ρίζι αλάτι πιπέρι μαύρο+κόκκινο. Στίβου με τα λεμόνια, και χτυπάμε το χυμό με το λάδι (ένα ποτήρι του νερού λάδι γεμάτο), τη ρίγανη και βάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και στη συνέχεια πασαλείφουμε το κρέας με το  μείγμα και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τα κρεμμύδια. Όσο μείγμα περισσέψει το περιχύνουμε πάνω από το κρέας στο ταψί.

Πάνω από το κατσίκι βάζουμε λαδόκολλα για να προστατέψουμε από την μεγάλη αρχική θερμοκρασία και από πάνω μια κεραμίδα για τον ίδιο λόγο, (το μεγάλο μυστικό).
Μόλις φορτώσει η μπαταρία θα βγάλω φωτογραφίες.
Και φυσικά όπως θα καταλάβετε από την φώτο ν΄ ιλι που κεβρέθεν που λεν και οι πόντιοι, (αλίμονο σε αυτούς που δεν παραβρέθηκαν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου