Τρίτη 10 Απριλίου 2012



Ρ.Μπενίνι: «Δεν έχει η Ελλάδα χρέος. Εμείς όλοι έχουμε χρέος στην Ελλάδα»
Πραγματική παράσταση έδωσε ο βραβευμένος με Οσκαρ ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος ιταλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αφού δήλωσε ότι θέλει να τους φιλήσει όλους στο... στόμα και έβγαλε την τήβεννο γιατί... έσκασε, μίλησε για την Ελλάδα της Κρίσης, το Δάντη και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.
«Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά» είπε σε... άπταιστα ελληνικά ο Ρομπέρτο Μπενίνι όταν ανέβηκε στο βήμα.
Στην ομιλία του ατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξις του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος ιταλικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και Σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης», αναφέρθηκε σε τοκογλύφους στην κρίση, αλλά και στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο.
Αφού λοιπόν έβγαλε την τήβεννο γιατί, όπως είπε... είχε σκάσει, μίλησε, καταρχάς, για τους τοκογλύφους για τους οποίους ο Δάντης είχε προβλέψει από τον 13ο αιώνα ότι θα καταστρέψουν όλες τις οικονομίες του κόσμου.
«Οι τοκογλύφοι δεν κερδίζουν χρήματα από τη δουλειά ή το μυαλό τους αλλά εκμεταλλευόμενοι τους άλλους», είπε.
Στη συνέχεια, με αφορμή την αναφορά που έκανε στην οικονομική κρίση, εξέφρασε για άλλη μια φορά το θαυμασμό και την αγάπη του στην Ελλάδα.«Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει, αλλά όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα τα πάντα».
Οσο για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο; Τον χαρακτήρισε «σύγχρονο Δάντη» και του αφιέρωσε ένα τμήμα του ΧΙ Ασματος με το οποίο και έκλεισε την ομιλία του. «Σίγουρα έχει πάει στον παράδεισο αν κι εγώ θα διαβάσω την Κόλαση», είπε.
Οι Θεσσαλονικείς, πάντως, του είχαν επιφυλάξει νωρίτερα πριγκιπική υποδοχή, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του και τον ίδιο να σκαρφαλώνει στο μαρμάρινο πάνελ για να χαιρετίσει τον κόσμο.

http://www.iefimerida.gr/news/44844/%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CE%B9-%C2%AB%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CF%89-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%C2%BB-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου