Κυριακή 11 Μαρτίου 2012


Μελιτζάνα



Μελιτζάνα Solanum Melongena Var. Esculentum


Η καλλιέργεια της μελιτζάνας είναι παρόμοια με της πιπεριάς

Η μελιτζάνα Solanum Melongena Var. Esculentum, είναι φυτό των τροπικών χωρών και ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Στην Ευρώπη ήρθε από τότε που οι Μαυριτανοί μπήκαν στην Ισπανία το 16ο αιώνα.

Η μελιτζάνα είναι τροπικό φυτό. Αγαπά πολύ τη ζέστη.

Η μελιτζάνα τρώγεται τηγανιτή, βραστή ή ψητή μουσακάς και σαν μελιτζανοσαλάτα.

Οι μελιτζάνες μπορούν να καλλιεργηθούν και σε γλάστρες.

τις βγάζουμε έξω 1-2 εβδομάδες μετά από την τελευταία ημερομηνία με παγετό.
Μην βιάζεστε γιατί ένα κρύο σοκ μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους.



  1. Εποχή σποράς:   Σπέρνουμε στο σπορείο 8 με10 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. για εμάς τους βόρειους μέσα με τέλος Μαρτίου.
  2. Θερμοκρασία βλάστησης:  Το σπορείο θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που η θερμοκρασία είναι 20 - 24 βαθμοί Κελσίου
  3. Βάθος φύτευσης:   1 με 1,5 εκατοστά. 
  4. Ημέρες βλάστησης:  20 ημέρες για την συγκεκριμένη ποικιλία και θερμοκρασία 23 *C.
  5. Μεταφύτευση:  όταν γίνουν πάνω από 10 πόντους. συνήθως 45 - 65 ημέρες μετά την φύτευση.
  6. Αποστάσεις σποράς: ένα φυτό σε κάθε θέση.
  7. Εποχή υπαίθριας καλλιέργειας:  οταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος.
  8. Αποστάσεις φύτευσης:  80 με 90 εκ. σειρά με σειρά και 45 - 90 εκ. μεταξύ τους.
  9. Συν καλλιέργεια:  Φασόλι, Κατιφές, Βασιλικός.
  10. Ωρίμανση - συγκομιδή:  Αργούν πολύ στα βόρια, θέλουν πολύ ζέστη. 60 - 80 ημέρες μετά την μεταφύτευση 
  11. Ελάχιστη Ποσότητα για ένα άτομο:   5 -10 φυτά ανά άτομο. 
  12. Διάρκεια αποθήκευσης:  0-12 βαθμούς Κελσίου περίπου 6 μήνες. 
  13. Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες, τουρσί, καπνιστά, ψυγείο κτλ:  2 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου