Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο Ομ. καθηγητής ΑΠΘ, κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης στον ΑγροΤύπο για την πολύ πρώιμη και επικίνδυνη χρονιά για τα φρούτα της Μακεδονίας


Ο Ομ. καθηγητής ΑΠΘ, κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης στον ΑγροΤύπο για την πολύ πρώιμη και επικίνδυνη χρονιά για τα φρούτα της Μακεδονίας
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις καλλιέργειες φρούτων στην περιοχή της Μακεδονίας επισημαίνει με άρθρο του ο Ομ. καθηγητής Δενδροκομίας ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης. Όπως αναφέρει στο κείμενό του με τίτλο «Μια πολύ πρώιμη και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνη χρονιά για τα φρούτα της Μακεδονίας», ο κ. καθηγητής υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι για την φετινή χρονιά και την ανάπτυξη των δένδρων: α) η πρώιμη χρονιά για τις βερικοκιές και τις ροδανικιές, β) η μη επάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών για την διακοπή του ληθάργου ορισμένων ποικιλλιών βερυκοκιάς, μηλιάς και κερασιάς και γ) η πιθανή λειψυδρία το ερχόμενο καλοκαίρι. 
Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι η πρωϊμότερη περιοχή της Ισπανίας υπέστη μεγάλη ζημία (60-100%) στα υπερπρώιμα οπωροφόρα δένδρα (πυρηνόκαρπα) εξαιτίας παγετού (οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κυμάνθηκαν από -3 έως -7ο C) .
Στη Μακεδονία ήδη έχουν ανθίσει κάποιες ποικιλίες βερικοκιάς και ροδακινιάς και από ότι φαίνεται η χρονιά, αν συνεχίσουν έτσι οι θερμοκρασίες, θα είναι μια πολύ πρώιμη. Βεβαίως η πρωιμότητα επιζητείται, τουλάχιστο για ορισμένα οπωροφόρα όπως τη ροδακινιά, βερικοκιά και Ιαπωνική
δαμασκηνιά, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η εμπειρία του παρελθόντος που λέει ότι το Μάρτιο, ακόμη και την 1η εβδομάδα του Απριλίου, είναι δυνατό να σημειωθεί παγετός. Από την ένταση του παγετού και από το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται οι ανθοφόροι οφθαλμοί ή η άνθιση εξαρτάται και το ποσοστό της ζημίας που θα προκύψει. Μακάρι να μην συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να μην το σκεφτεί.
Ένας άλλος κίνδυνος που είναι ορατός εξαιτίας του ζεστού χειμώνα είναι η επάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών κάτω των 70C για την διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών μερικών ποικιλιών τουλάχιστο βερικοκιάς, μηλιάς και κερασιάς, που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το τρίτο θέμα που θα ήθελα να επισημάνω με το σημείωμα αυτό είναι η πιθανή έλλειψη νερού το προσεχές καλοκαίρι εξαιτίας των ανύπαρκτων χιονοπτώσεων του χειμώνα που πέρασε. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς είναι μπροστά μας και πρέπει εγκαίρως να προγραμματίσουμε το μέλλον της ελληνικής παραγωγής φρούτων με βάση τα νέα δεδομένα. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Εμείς είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε ή και να λάβουμε κάποια μέτρα πριν υποστούμε τις συνέπειες που μπορεί να είναι πολύ βαριές για την ελληνική Δενδροκομία; Ο ΕΛΓΑ είναι ο οργανισμός που καλείται να αντιμετωπίσει τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, όμως είναι και ο φορέας που διαθέτει πολύ εξοπλισμένη μετεωρολογική και γεωπονική υπηρεσία, που σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τον ΕΛΓΟ (ΕΘΙΑΓΕ) είναι ικανός να προγραμματίσει ερευνητικές δράσεις διερεύνησης ή και αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων της Ελληνικής Δενδροκομίας.
http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου