Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τα μήλα στο μικροσκόπιο

Written By Alexandros Moumtzis
Τα μήλα λαμβάνονται από το μεσαίου μεγέθους δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae . Ο καρπός της μηλιάς έχει οβάλ  ή σφαιρικό σχήμα ή και σχήμα ανάλογο του αχλαδιού .Ο χρωματισμός της φλούδας του ποικίλει  ανάλογα με το τύπο της ποικιλίας του. 
Η σάρκα του φρούτου έχει χρώμα λευκό ή υπόλευκο και γεύση του κυμαίνεται από ξινή μέχρι ελαφριά γλυκιά ανάλογα με τη ποικιλία ή την ωριμότατα του, για παράδειγμα, τα Golden και Red Delicious μήλα έχουν  ήπια και γλυκιά γεύση , ενώ  τα μήλα της ποικιλίας Pippins και Granny Smith έχουν  ιδιαίτερα έντονη και ξινή γεύση .
Η ξινή γεύση που παρατηρείται στα άγουρα μήλα αλλά και σε ορισμένες ποικιλίες τους οφείλεται στο μηλικό οξύ .Με την ωρίμανση του φρούτου η ποσότητα του μηλικού οξέος μειώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα μήλα να γίνονται πιο γλυκά.

Προέλευση –μυθολογικά ιστορικά στοιχεία

Η μηλιά προέρχεται  από τις οροσειρές του Καζακστάν , και πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τα ανακάλυψε  το 300 π.Χ. 
Για κάποιους άλλους τα μήλα προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων , και ανάλογα με τη γεωγραφική θέση, είτε ύστερα από αρκετές διασταυρώσεις κατορθώσατε να έχουμε  πλέον 7.000 ποικιλίες μήλου.
Το μήλο αναφέρεται στη βιβλική ιστορία του Αδάμ και της Εύας ως το καρπό του δέντρου της γνώσης .Η κατανάλωση του οδήγησε τους πρωτόπλαστους μακριά από το Παράδεισο. Ένα χρυσό μήλο ήταν και η αφορμή του Τρωικού πολέμου .  
Το μήλο παρουσιάζεται και σε διάφορα παραμύθια διαδραματίζοντας  και πάλι μερικές φορές κάποιο  αρνητικό σκοπό. Αντιθέτως στην Σκανδιναβική μυθολογία το μήλο αποκτά μια κάπως θετική πλευρά μιας που μαγικά μήλα είναι ικανά να διατηρήσουν για πάντα νέους τους ανθρώπους.
Στην Αμερική ακόμη και σήμερα είναι ζωντανή η παράδοση του john Chapman (JohnnyAppleseed) ενός ιστορικού προσώπου που γύρω στα 1800 διένυσε ξυπόλητος μια έκταση πάνω από 100.000 τετραγωνικά μίλια φυτεύοντας μηλιές , προσφέροντας ταυτόχρονα τροφή και τα προς το ζην στις γενιές των αποίκων των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Τα μήλα  παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών τόσο αδιάλυτων όπως η κυτταρίνη  και η λιγνίνη που περιέχονται στη φλούδα του φρούτου ,αλλά και διαλυτών όπως η πηκτίνη στο εσωτερικό του  μήλου.

 Συστατικά των μήλων
Πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που απαντώνται κατά αποκλειστικότητα στο φυτικό βασίλειο, ενώ η ανεύρεση τους σε ζωικά προϊόντα προέρχεται από την κατανάλωση αυτών μέσω της τροφής των ζώων.
Ουσιαστικά, οι πολυφαινόλες αποτελούν δευτερογενή προϊόντα μεταβολισμού των φυτών και σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του φυτού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία ,έντομα .
Τα οφέλη των πολυφαινολών είναι πολλαπλά και για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα τελευταία χρόνια έχουν εγείρει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Οι σπουδαιότερες ιδιότητες τους  είναι η αντιοξειδωτική δράση, η επίδραση στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών και την απορρόφηση μεταλλικών κατιόντων, η αντικαρκινική δράση, η αντιμικροβιακή δράση και οι αντιαλλεργικές τους ιδιότητες.
Η πλούσια λοιπόν περιεκτικότητα των μήλων σε πολυφαινόλες αποτελούν τον αμυντικό τους μηχανισμό απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.
Κύτταρα που βρίσκονται στην φλούδα του μήλου, τα οποία φωτοσυνθέτουν και είναι ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία προστατεύονται από τις πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ,προστατεύοντας με το τρόπο αυτό τα φωτοσυνθετικά κύτταρα της φλούδας του φρούτου ,δρώντας με το τρόπο αυτό σαν ένα φυσικό αντηλιακό.  
Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα των μηλών  σε πολυφαινόλες σχετίζεται με εύκολη αμαύρωση τους, όταν αυτά κοπούν ή χτυπηθούν . Τόσο η φλούδα του μήλου ,όσο και η σάρκα του περιέχουν ένζυμα που ονομάζονται πολυφαινολικές οξυδάσες   ( polyphenol oxidases, ή PPOs) οι οποίες προκαλούν την οξείδωση των πολυφαινολών με αποτέλεσμα  αυτή τη χαρακτηριστική αμαύρωση.
 Η οξείδωση δεν περιορίζεται μονό στην αμαύρωση άλλα ταυτόχρονα προκαλεί παράγωγη αιθυλενίου από το κατεστραμμένο μήλο , θέτοντας σε κίνδυνο τα υπόλοιπα άρρηκτα μήλα . Για το λόγο αυτό ο χειρισμός  κατά τη συγκομιδή αλλά και η αποθήκευση του φρούτου απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Φλαβονοειδή
Από την ομάδα των φλαβονοειδών  που περιέχονται στα μήλα αξίζει να αναφερθεί ηκαμφερόλη (Kaempferol) που  παρουσιάζει πέρα από τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες και  ισχυρή αντιδιαβητική δράση ,ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας.
Η μυρισετίνη (myricetin ) παρουσιάζει και αυτή αντιοξειδωτικές ικανότητες , είναι ικανή να περιορίσει την τιμή της LDL χολεστερόλης. Σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα μήλα περιέχεται η κερκετίνη αλλιώς γνωστή με το όνομα  (ή κουερσετίνη ή βαλανοκετόνη) (quercetin) που πέρα τις αντιοξειδωτικής της δράσης παρουσιάζει  και αντιφλεγμονώδη δράση.
 Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι η κερκετίνη εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα ανοσοποιητικά κύτταρα. αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί κλινικά η αποτελεσματικότητας της, όσο αναφορά την αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων. Προκαταρτικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κερκετίνη μπορεί να συμβάλλει στη πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και του εγκεφαλικού επεισοδίου
Ανθοκυανίνες

Το κόκκινο χρώμα ορισμένων μήλων υποδηλώνει τη παρουσία ανθοκυανινών .
Οι ανθοκυανίνες είναι μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε φρούτα όσο και σε φυτά. Όσο πιο κόκκινο ή πιο ομοιόμορφα κόκκινο ή και όσο πιο σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα ενός μήλου, αυτό υποδηλώνει την αυξημένη ποσότητα του σε ανθοκυανίνες.
Οι ανθοκυανίνες παρουσιάζουν πολλαπλές δράσεις όπως : Αυξάνοντας  τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL) ενώ παράλληλα εμποδίζουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερίνης (LDL). Εμφανίζουν αντιοξειδωτική ικανότητα ,εξουδετερώνοντας ελεύθερες ρίζες οξυγόνου .
Mειώνουν την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό θρόμβων.

Βιταμίνες

Οι κυριότερες βιταμίνες που περιέχονται στα μήλα είναι η βιταμίνη C γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση . Παρόλο που η ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν τα μήλα δεν είναι σημαντική 8 milligrams όμως η θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απορρόφηση της ,προϋποθέτει   την παρουσία φλαβονοειδών,  που περιέχονται όπως προαναφέρθηκε  στα μήλα.

Πέρα όμως από τη  παρουσία της βιταμίνες C τα μήλα περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη Β2, η θειαμίνη Β1  και η πυριδοξίνη Β6.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος άλλα ταυτόχρονα δρουν ως συνένζυμα σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού ( μεταβολισμός πρωτεϊνών ,υδατανθράκων και λιπαρών οξέων) .
Ιχνοστοιχεία

Τα μήλα περιέχουν και μικρή ποσότητα ιχνοστοιχείων όπως κάλιο ,φώσφορος και ασβέστιο. Το κάλιο είναι σημαντικός ρυθμιστής της ποσότητας των υγρών του σώματος ,συμβάλει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Τα μήλα παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθώς και μικρή ποσότητα νατρίου ,έτσι η κατανάλωση τους δεν προκαλεί προβλήματα σε άτομα με διαβήτη είτε σε άτομα με ευαισθησία στο νάτριο.

Ιδιότητες των μήλων 
Αντιοξειδωτική ικανότητα
Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις πολυφαινόλες των μήλων λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, πολλές επιστημονικές έρευνες εστιάζονται στα οφέλη της υγείας που μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση μήλων. Η αντιοξειδωτική δράση των μήλων εστιάζεται  στο γεγονός ότι τα συστατικά τους μειώνουν την ικανότητα οξείδωσης των λιπαρών οξέων, που αποτελούν συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των κύτταρων μας  .
 Η μεμβράνη των αιμοφόρων αγγείων μας, όπως και η κάθε άλλη κυτταρική μεμβράνη αποτελείται  από λιπαρά οξέα . Η οξείδωση τους προκαλεί τη δημιουργία της αθηρωματικής πλακάς και τη παθολογική κατάσταση της  αθηροσκλήρυνσης θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το αγγείο, αλλά και το όργανο στο οποίο περιέχεται όπως η καρδιά και εγκέφαλος.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα του μήλου εκφρασμένη σε μονάδες ΟRAC είναι 5900 ΤΕ στα 100 γρ.
Τα αντιοξειδωτικά οφέλη των μήλων  είναι, επίσης, συνδεδεμένα με την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης  άσθματος, καθώς και η ικανότητά τους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  του καρκίνου του πνεύμονα.

Καρδιαγγειακά οφέλη –βελτιωση του λιπιδαιμικού προφίλ
Τα καρδιαγγειακά οφέλη των μήλων έχουν επιβεβαιωθεί σε αρκετές μελέτες και συνδέονται με δυο συστατικά που περιέχονται σε αυτό ,τις διαλύτες φυτικές ίνες που περιέχουν (πηκτίνη) και στο μείγμα πολυφαινολών  που περιέχουν , ή πιο συγκεκριμένα την αλληλεπίδραση της πηκτίνης με τις πολυφαινόλες .
Η καθημερινή κατανάλωση μήλου μπορεί να προκαλέσει μείωση τόσο της ολικής χολεστερόλης αλλά και της LDL χολεστερόλης. Δεν απαιτείται υπερβολική κατανάλωση μήλων ,σε ορισμένες έρευνες μείωση της χολεστερόλης παρατηρήθηκε ακόμη και στη περίπτωση κατανάλωσης μόνον ενός  μήλου την ημέρα.
Η μειωμένη υπεροξείδωση των λιπιδιών είναι το κλειδί για την αποτροπή των χρόνιων καρδιακών προβλημάτων. Η κερκετίνη πέρα από τη καρδιοπροστατευτική της δράση παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση προσφέροντας επιπλέον προστασία στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης αποτρέποντας την αγγειοσυστολή.
Πρόσφατες έρευνες απόδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση μηλών προκαλεί μείωση της C–αντιδρώσας πρωτεΐνης (C--reactive protein, ή CRP). Ως αποτέλεσμα της μείωσης θεωρήθηκε η κερκετίνη.  Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι πρωτεΐνη του αίματος, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται γρήγορα σε απόκριση φλεγμονής.

Ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος
Η Κερκετίνη αλλά και τα υπόλοιπα φλαβονοειδή που περιέχουν τα μήλα έχουν την ικανότητα, να επιβραδύνουν τη δράση των ενζύμων που σχετίζονται με το μεταβολισμό των υδατανθράκων, όπως η Α-αμυλάση και η Α-γλυκοσιδάση .
Η επιβράδυνση της δράσης αυτών των ενζύμων έχει σαν αποτέλεσμα η διάσπαση των υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα να επιβραδύνεται με αποτέλεσμα η είσοδος τους στη κυκλοφορία του αίματος να γίνεται με πιο αργό ρυθμό.
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Ταυτόχρονα οι πολυφαινόλες είναι ικανές να αυξήσουν της δράσης των υποδοχέων της ινσουλίνης .
Η είσοδος της γλυκόζης στο εσωτερικό των μυϊκών  κυττάρων με σκοπό την παροχή ενέργειας σε αυτά  απαιτεί τη παρουσία της ινσουλίνης . Στην περίπτωση αυτή η ένωση της ινσουλίνης με τον συγκεκριμένο υποδοχέα που βρίσκεται στη κυτταρική μεμβράνη των μυϊκών κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα την είσοδο της γλυκόζης μέσω δίαυλων στο εσωτερικό του κύτταρου. Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Τα φρούτα και λαχανικά όπως είναι γνωστό ασκούν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Τα μήλα μπορεί να παρέχουν προστασία απέναντι στο  καρκίνο του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού αλλά και το καρκίνο του πνεύμονα.
Βρετανοί ερευνητές από  το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων στο Νόργουιτς παρατήρησαν  σε εργαστηριακές  έρευνες , ότι η πηκτίνη συνδέεται και μπορεί να αναστείλει μια πρωτεΐνη που προωθεί την εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα των πειραματόζωων .
 Συγκεκριμένα, ορισμένα σάκχαρα που περιέχονται στη  πηκτίνη συνδέονται με μια πρωτεΐνη γνωστή με το όνομα galectin-3 που βρίσκεται στην επιφάνεια του καρκινικού κύτταρου και η όποια βοηθά το  καρκινικό κύτταρο στην ανάπτυξη και εξάπλωση του η σύνδεση της πρωτεΐνης με τη πηκτίνη οδηγεί στην απενεργοποίηση της.

Άσθμα
Αρκετές έρευνες έχουν καταδείξει τα οφέλη κατανάλωσης μήλων ενάντια στο άσθμα. Τα μήλα και σε αυτό το τομέα υπερέχουν  απέναντι σε άλλα φρούτα. Η  δράση τους αυτή θεωρείται ότι προέρχεται από την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα.

Άλλα οφέλη των μήλων
  1. Συμβολή στη απώλεια βάρους-αύξηση της ικανότητας κορεσμού
Τα μήλα βοηθούν στη προσπάθεια απώλειας βάρους μιας  όταν υγιείς ενήλικεςκατανάλωναν ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περίπου 15 λεπτά πριν από το γεύμα, η θερμιδική πρόσληψη τους σε εκείνο το γεύμα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 15%.
  1. Διασφάλιση της υγείας του παχεος εντέρου
Τα μήλα μπορούν να διασφαλίσουν την υγεία του παχέος έντερου . Τα συστατικά τους μπορούν να αλληλεπιδράσουν με βακτήρια του πεπτικού συστήματος. Σε έρευνες που διεξήχθησαν σε ζώα, τα μήλα μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά το πληθυσμό  δύο βακτηρίων ( Clostridiales και Bacteriodes ) στο παχύ έντερο .
 Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών στο πληθυσμό των βακτηρίων . Στη περίπτωση αυτή αυξάνεται η ποσότητα του παραγόμενου βουτυρικού οξέος στο παχύ έντερο.
 Τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος έντερου τρέφονται με το βουτυρικό οξύ . Η υγεία τους και η ιδιότητα τους να επενδύουν τα τοιχώματα του παχέος έντερου στηρίζεται στη παρουσία του βουτυρικού οξέος .Το Βουτυρικό οξύ μπορεί να αποτρέψει και να αντιστρέψει τη φλεγμονή του παχέος εντέρου που βιώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.
  1. Διατήρηση της οστικής μάζας
Σε έρευνες που διεξήχθηκαν σε ζώα ένα φλαβονοειδές  που περιέχουν τα μήλα ηphloridizin (Phlo) φαίνεται να μειώνει την απώλεια οστικής μάζας.
 Τα μήλα επίσης  περιέχουν σημαντική ποσότητα Βορίου. Το Βόριο ρυθμίζει τον μεταβολισμό των μετάλλων και τα επίπεδα των ορμονών, ρυθμίζοντας την απώλεια του Ασβεστίου και του Μαγνησίου στα ούρα, παραμένοντας  περισσότερα στον οργανισμό για να χρησιμοποιηθούν για  το χτίσιμο των οστών. Επίσης το Βόριο ρυθμίζει  τα οιστρογόνα, τα οποία με την σειρά τους αυξάνουν την απορρόφηση του Ασβεστίου. Τέλος το Βόριο βοηθά στην μετατροπή της βιταμίνης D σε ενεργό κατάσταση που χρειάζονται οι οστεοβλάστες .
  1. Περιορισμός βλάβης του γαστρικού βλεννογόνου εξαετίας της χρήσης ασπιρίνης
Εκχύλισμα πολυφαινολών που περιέχουν τα μήλα μπορεί να περιορίσουν τη βλάβη που προκαλεί η ασπιρίνη στο γαστρικό βλεννογόνο.
  1. Δυσκοιλιότητα και διάρροια
Η πηκτίνη έχει μια επαμφοτερίζουσα δράση. Παραδόξως, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και όσο  και τη  διάρροια, ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος.


Ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το τρόφιμο
Οι σπόροι του μήλου περιέχουν αμυγδαλίνηένα κυανογενετικό διγλυκοσίδιο C20H27NO11  που αποτελείται από μόρια γλυκόζης, κυανιούχου υδρογόνου κι ένα δαχτυλίδι βενζολίου ή ακετόνης.
 Η αμυγδαλίνη εμφανίζεται στους πυρήνες των κουκουτσιών σχεδόν όλων των φρούτων σε ποσότητες περίπου 2-3%. Οι ενώσεις αυτές είναι τοξικές επειδή όταν καταναλωθούν από το στόμα κάποια ειδικά ένζυμα, οι γλυκοσιδάσες, τα διασπούν με αποτέλεσμα να παράγεται κυάνιο.
Η τυχαία κατάποση ενός σπόρου από έναν ενήλικα μπορεί να μην παρουσιάζει κάποιο κίνδυνο για την υγεία του  ,αλλά έχουν καταγράφει περιπτώσεις δηλητηριάσεων σε ανθρώπους ,ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά σε περίπτωση κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας κουκουτσιών του μήλου .
Η αμυγλαδίνη βρίσκεται στις εξής φαγώσιμες τροφές:
  • Κουκούτσια ή σπόροι φρούτων: (περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό της βιταμίνης Β17 στη φύση) όπως του πικραμύγδαλου, βερίκοκου, μήλου, νεκταρίνι, κερασιού, αχλαδιού, δαμάσκηνου.
  • Φασόλια
  • Ξηροί καρποί: πικραμύγδαλο, καρύδια,
  • Μούρα: σχεδόν όλα τα άγρια μούρα,
  • Σπόροι: (λινάρι, σησάμι)
  • Σιτηρά: πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, κριθάρι ,σιτάρι
Γαστρεντερικά προβλήματα με συμπτώματα αυξημένης παραγωγής εντερικών αεριών είτε διάρροιας και δυσφορία έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένα παιδία ύστερα από υπερβολική κατανάλωση χυμού μήλου .
Οι εντερικές ενοχλήσεις είναι αποτέλεσμα ζύμωσης σακχάρων που περιέχονται στο χυμό του μήλου από βακτήρια που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας  του παχέος εντέρου.
Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά ότι σε παιδία ηλικίας ενός μέχρι 6 χρονών η ημερησία κατανάλωση χυμού  μήλου να μην ξεπερνά τα 120 ml ή σε περιπτώσεις καλύτερης ανεκτικότητας του χυμού τα 180 ml.
Ενώ παιδιά ηλικίας επτά έως δεκαοκτώ ετών , η συνιστώμενη  ημερήσια ποσότητα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 240 -350 ml.

Αλληλεπιδράσεις τροφίμων / φαρμάκων
 Ο David G. BaileyPhDκαθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά ανακάλυψε ότι το γκρέιπφρουτ , μήλο πορτοκάλι και οι χυμοί τους μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων .
Ο λόγος είναι ότι ορισμένα φάρμακα για να μεταφέρθουν στο συγκεκριμένο σημείο να διαπεράσουν τη κυτταρική μεμβράνη  και να ασκήσουν θεραπευτική δράση ,μεταφέρονται από ένα σύστημα μεταφορέων γνωστό ως   organic anion-transporting polypeptide (OATP) .
 Το μεταφορικό αυτό σύστημα επηρεάζεται και δυσλειτουργεί με τη ταυτόχρονη κατανάλωση χυμών αυτών των  φρούτων. Η μείωση όμως της λειτουργικότητας θεωρείται μικρή ως μέτρια και κατά συνέπεια και η αντίστοιχη μείωση της απορροφητικότητας του φάρμακου..
Κατά δεύτερο λόγο η  παρουσία πηκτίνης στα μήλα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων εξαιτίας της προσροφητικής ικανότητας των φυτικών ινών .
  1. ατενολόλη (atenolol) είναι β-αδρενεργικός αναστολέας με καρδιοεκλεκτική δράση (δράση β1) που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και στις καρδιακές αρρυθμίες. Ο χυμός μήλου είναι ικανός να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση της ατενολόλης και για το λόγο αυτό δεν συνίσταται η ταυτόχρονη λήψη ατενολόλης και κατανάλωσης χυμού μήλου. Για την αποφυγή της αλληλεπίδρασης αυτής  συνιστάται η κατανάλωση χυμού μύλου πέραν των τεσσάρων ωρών μετά τη λήψη του φαρμακευτικού σκευάσματος .
  2. Η φεξοφεναδίνη (fexofenadine) εμποδίζει την ενεργοποίηση των Η1-υποδοχέων από την ισταμίνη με αποτέλεσμα την πρόληψη εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις αλλεργίες . Ο χυμός μήλου και σε αυτή τη περίπτωση μειώνει τη λειτουργικότητας της και συνιστάται να μην γίνεται ταυτόχρονη λήψη με χυμό μήλου .
Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες που μπορεί να επηρεαστούν από τη κατανάλωση μήλου είναι οι ακόλουθες : bosentanceliprolol ,etoposidefexofenadine fluoroquinolone,glyburide  irinotecan ,methotrexatepaclitaxel ,saquinavir rifampin,  statinstalinolol,torsemide troglitazonevalsartan
Τι να προσέξετε κατά την αγορά
Προτιμήστε μήλα με έντονο χρώμα και άρωμα . Προτιμήστε τη κατάλληλη ποικιλία ανάλογα με τη γευστική σας επιθυμία ή ανάλογα με το τρόπο που θέλετε να καταναλώσετε  το μήλο ,ωμό ή μαγειρεμένο.
 Οι ποικιλίες  Red και Golden Deliciousέχουν τη πιο γλυκιά γεύση , ενώ  τα μήλα της ποικιλίας Fuji έχουν μια ελαφρώς ξινή γεύση ,ενώ τέλος οι ποικιλίες Pippinκαι τα μήλα Granny Smith έχουν  το πιο ξινή γεύση αλλά διατηρούν την υφή τους καλύτερα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Αποφύγετε μήλα που έχουν χτυπηθεί ή παρουσιάζουν ήδη σημεία αμαύρωσης γιατί θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα μήλα.  Τα ζαρωμένα μήλα έχουν χάσει μέρος της ποσότητας νερού που περιέχουν . Μην αγοράζεται μήλα που εμφανίζουν τρύπες από προκληθήκαν από έντομα
Προτιμήστε οργανικά μήλα που δεν περιέχουν υπολείμματα  φυτοφαρμάκων.
Αγοράστε Ελληνικά μήλα , η χώρα μας κατέχει μεγάλη ποικίλα μήλων .
Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όταν τα μήλα αποθηκεύονται με σκοπό την εξαγωγή ,προστίθεται σε αυτά κερί με αποτέλεσμα να προστατευτεί η εξωτερική επιφάνεια του μήλου .
 Το κερί αυτό μπορεί να προέρχεται από φοινικιά ( carnauba palm tree) ,είτε από σκαθάρια (lac beetle) είτε από κερί μελισσών ,αλλά και κεριά που προέρχονται από πετρέλαιο.
Αποθήκευση
Διατηρήστε τα μήλα στο ψυγείο σε δροσερή θερμοκρασία που θα εξασφαλίσει την υγρασία τους και κατά συνέπεια τη τρυφερότητα τους. Τα μήλα ωριμάζουν έξι έως δέκα φορές πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου από ό, τι αν είναι στο ψυγείο.Μπορούν να αποθηκευτούν και  σε σκοτεινό αεριζόμενο χώρο όπως ένα κελάρι .
Τα μήλα διατηρούνται καλύτερα στους 0-4 βαθμούς Co . Στο ψυγείο τα μήλα μπορούν να διατηρούν μέχρι και 3-4 μήνες. Βέβαια όσο μεγαλύτερη η διατήρηση τόσο μεγαλύτερη η απώλεια των πολυφαινολών.
Όταν τα μήλα αποθηκεύονται σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία , τότε το εσωτερικό του φρούτου, κοντά στο πυρήνα αρχίζει και γίνεται καφετί και χαλάνε . Τα μήλα παράγουν μια φυσική επικάλυψη από κερί για να αποτρέψουν την απώλεια νερού από το εσωτερικό τους.
Αν διατηρείται τα μήλα σε  πλαστική σακούλα φροντίστε να είναι διάτρητη, ώστε να επιτρέπεται  η ροή του αέρα, αποτρέποντας με το τρόπο αυτό την ξήρανση τους, αλλά και για να μειωθεί  η έκλυση αιθυλενίου στο εσωτερικό της  σακούλας .
Κατανάλωση
Αμαύρωση .Τα μήλα θα πρέπει να κόβονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν τη κατανάλωση τους με σκοπό να περιοριστεί  η αμαύρωση τους. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να αποτραπεί μπορεί όμως να περιοριστεί, βάζοντας τα μήλα σε ελαφρύ όξινο διάλυμα όπως σε νερό με λεμόνι ή και σε νερό με ξύδι ή τοποθετώντας τα μαζί με εσπεριδοειδή φρούτα πχ: φρουτοσαλάτα μήλα με πορτοκάλια.
Η διαδικασία της αμαύρωσης περιορίζεται επίσης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές συνταγές τα μήλα  θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστική σακούλα ή δοχείο σε χαμηλή θερμοκρασία στη κατάψυξη.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του μήλου, βρίσκονται στη φλούδα του φρούτου. Ξεφλουδίζοντας τα φρούτα χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό τα οργανικά μήλα υπερτερούν έναντι των συμβατικών μιας που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα .Τα μήλα οργανικά και μη θα πρέπει να πλένονται καλά πριν τη κατανάλωση τους και να βουρτσίζονται ελαφρά για 10-15 δευτερόλεπτα .
Χυμός μήλου. Οποιαδήποτε μαγειρική κατεργασία του μήλου αφαιρεί από αυτό θρεπτικά συστατικά , μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών έχουμε κατά την αποχύμωση του μήλου.
Ο χυμός του μήλου περιέχει μονό το 10% των φλαβονολών και 3% των κατεχινών από τη αρχική ποσότητα που περιέχεται στο ωμό φρούτο ,επίσης μεγάλο ποσοστό της βιταμίνηςC καταστρέφεται .
Οι πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο χυμός μήλου με θαμπό χρώμα είναι πολύ πιο ευεργετικός για την υγεία από τον διαυγή με βάση τα θρεπτικά συστατικά που έχουν παραμείνει στο χυμό. Ο διαυγής χυμός του μήλου έχει υποστεί διήθηση, για την απομάκρυνση των στερεών υπολειμμάτων,  που έχουν απομείνει ,αλλά ταυτόχρονα έχει υποστεί και ενζυματική επεξεργασία, για την απομάκρυνση των φυτικών ινών- πηκτίνης και του αμύλου.
Ο φυσικός χυμός μήλου ελλοχεύει τη πιθανότητα μόλυνσης με E. coli O157:H7 και για το λόγο αυτό και μετά από αρκετούς θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες το FDA(οργανισμός φαρμάκων) επέβαλε τη παστερίωση  για την  αδρανοποίηση επιβλαβών οργανισμών, όπως βακτήρια και μούχλα.

Ψήσιμο .Όταν μαγειρεύετε ένα  μήλο με τη φλούδα , η αδιάλυτη κυτταρίνη και η λιγνίνη θα κρατήσουν τη φλούδα άθικτη και σκληρή, αλλά η σάρκα του μήλουθαδιαλυθεί , δεδομένου ότι η πηκτίνη  που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα  του εσωτερικού θα διαλυθεί και η ποσότητα νερού που περιέχει το μήλο θα διαρρεύσει στο εσωτερικό μετατρέποντας το εσωτερικό σε κομπόστα.
 Όταν ψήνουμε μήλα για να μη διαλυθεί το εσωτερικό του μήλου καλό θα ήταν να το γεμίσουμε με ζάχαρη ή και σταφίδες, οι οποίες θα απορροφήσουν την ποσότητα υγρών που απελευθερώνεται κατά το ψήσιμο.
Για να μην κοπεί η φλούδα του μήλου κατά το ψήσιμο εξαιτίας της αύξησης του όγκου του ,μπορούμε να κόψουμε τη φλούδα του μήλου σε κυκλικό σχήμα από τη κορυφή του φρούτου και να την αφαιρέσουμε .
Τα κόκκινα μήλα κατά το ψήσιμο αλλάζουν το χρώμα τους σε βαθύ καφετί λόγο της ένωσης των ανθοκυανινών που περιέχουν με σάκχαρα.
Αποξήρανση .Κατά τη διαδικασία αποξήρανσης του μήλου με σκοπό την αποφυγή της αμαύρωσης χρησιμοποιούνται  θειούχες ενώσεις .Οι ενώσεις αυτές που περιέχονται σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά στα θειώδη άλατα.
Ενδιαφέρουσες χρήσεις του μήλου
Διατηρήστε ζουμερά τα κρέατα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ψητό κοτόπουλο μπορεί να γίνεται υπερβολικά στεγνό . Βάζοντας ένα μήλο στο εσωτερικό του κοτόπουλου θα κάνει το ψημένο κοτόπουλο να διατηρήσει τα υγρά του .
Διατηρήστε τα κέικ μαλακά. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να παραταθεί η διάρκεια ζωής των σπιτικών  -αγορασμένων κέικ , είναι να τα  αποθηκεύεστε μαζί με  μισό μήλο. Τα μήλα δημιουργούν γύρω τους υγρασία με αποτέλεσμα και το κέικ σας να διατηρεί την υγρασία του, χωρίς να είναι ανάγκη, να το τοποθετήσετε στο ψυγείο.
Αποφύγετε τη κρυστάλλωση της ζάχαρης. Στηριζόμενη στην ιδία ιδιότητα των μήλων πλέον, η ζάχαρη και ιδιαίτερα η καστανή δεν θα σχηματίζει σβόλους ,αρκεί να την αποθηκεύσουμε μαζί με μια φέτα μήλο.
Επιταχύνετε με τα μήλα την ωρίμανση άλλων φρούτωνΌπως προαναφέρθηκε τα μήλα παράγουν αιθυλένιο που επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης . Αν θέλουμε λοιπόν να ωριμάσουν άλλα φρούτα ή λαχανικά πχ: ντομάτες αρκεί να τα τοποθετήσουμε στην ίδια σακούλα μαζί με ένα μήλο.
Απορροφήστε το περιττό αλάτι από τη σούπα ή τα  βραστά. Αν σας έπεσε λίγο παραπάνω αλάτι στη σούπα δεν θα πρέπει πλέον να ανησυχείτε, μιας που αν τοποθετήσετε κομμάτια μύλου ή πατάτας στο σκεύος και συνεχίζεται να μαγειρεύετε το φαγητό για αλλά δέκα λεπτά , η επιπλέον ποσότητα αλατιού θα απορροφηθεί από το μήλο. Στο τέλος αφαιρέστε τα κομμάτια του μήλου ή της πατάτας .
Διατροφική Ανάλυση ενός
μεσαίου μεγέθους μήλου 138 γρ


Energy (kilocalories)

81
Water (%)
84
Dietary fiber (grams)
4
Fat (grams)
0
Carbohydrate (grams)
21
Protein (grams)
0

Minerals (mg)
Calcium
10
Iron
0
Zinc
0
Manganese
0
Potassium
159
Magnesium
7
Phosphorus
10
Vitamins (mg)
Vitamin A
7 RE
Vitamin C
8
Thiamin
0
Riboflavin
0.1
Niacin
0
Vitamin B6
0.1
Folate
4 μg
Vitamin E
0
http://diabetesgr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου