Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ξεπέρασε το μήλο το σοκ του ρωσικού εμπάργκο

Γιαννακοπούλου Φανή
Μειωµένη 7% στους 11,2 εκατ. τόνους εκτιµάται ότι θα είναι η παραγωγή µήλων της ΕΕ τη σεζόν 2015-2016 σε σύγκριση µε τα επίπεδα ρεκόρ και τους 11,99 εκατ. τόνους το 2014-2015, σύµφωνα µε προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), και παρά το ρωσικό εµπάργκο βρέθηκαν νέες αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Καλές εμπορικές προοπτικές προδιαγράφονται για τα µήλα της ΕΕ των 28 κρατών µελών το 2015/2016 σε σχέση µε πέρσι, σύµφωνα µε τους αναλυτές του USDA. Και αυτό γιατί αναµένεται συνολικά µείωση παραγωγής πάνω από 7%, ενώ την ίδια ώρα ο µεταποιητικός τοµέας θα απορροφήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό το προϊόν και σε αυξηµένες τιµές καθώς υπάρχει έλλειµµα στα αποθέµατα συµπυκνωµένου χυµού µήλου. Από την άλλη το ρωσικό εµπάργκο, σύµφωνα µε το USDA, οδήγησε τους εξαγωγείς σε άλλους προορισµούς.     

Ταυτόχρονα, µειωµένα κατά 10,74% είναι τα αποθέµατα µήλων στην ΕΕ, σύµφωνα µε στοιχεία της Παγκόσµιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA). Συγκεκριµένα, τον Ιούλιο του 2015 άγγιζαν τους 365.037 τόνοι, όταν την ίδια περίοδο το 2014 ήταν στους 408.962 τόνους. Επιπλέον, αξίζει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά το µερίδιο των µήλων που καταλήγουν στη µεταποίηση διαφέρει από κράτος µέλος σε κράτος µέλος. Για παράδειγµα είναι πολύ χαµηλό σε Ελλάδα, Σουηδία και ∆ανία, ενώ είναι πάνω από 50% στην Ουγγαρία.

Μεγαλύτερη παραγωγή ανάµεσα στις 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής µήλου της ΕΕ για το 2015/2016 αναµένεται ότι θα έχει η Γαλλία (+6%), ενώ αυξηµένη παραγωγή προβλέπεται ακόµα σε Πορτογαλία (+7%), Τσεχία (+7%), Βουλγαρία (+3%), Λιθουανία (+6%), Σουηδία (+31%) και Φινλανδία (+10%), µε βάση τα στοιχεία των αναλυτών του USDA.
Όσον αφορά την ποιότητα αλλά και τα µεγέθη τα µήλα της ΕΕ για τη σεζόν 2015/2016 εκτιµάται ότι θα είναι πολύ καλά, µε εξαίρεση όµως τη Γερµανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου θα είναι µικρότερα και έχουν κάποια ποιοτικά θέµατα.

ΟΙ 5 κορυφαίες µηλοπαραγωγικές χώρες στην ΕΕ επί του συνόλου είναι η Πολωνία (27%), η Ιταλία (21%), η Γαλλία (15%), η Γερµανία (8%) και η Ισπανία (5%). Ωστόσο, οι Ισπανοί τείνουν τα τελευταία χρόνια να µειώνουν την παραγωγή µήλων, καθώς στρέφονται στα πυρηνόκαρπα που έχουν µεγαλύτερα περιθώρια κέρδους όπως σηµειώνεται στην έκθεση του USDA. Η κατανάλωση µήλων το 2014/2015 στην ΕΕ, ήταν αυξηµένη χάρη στις πολιτικές προώθησης στη σκιά του ρωσικού εµπάργκο και του πλεονάσµατος παραγωγής. Βοηθητικά στην αύξηση της κατανάλωσης λειτούργησαν και οι προωθητικές ενέργειες στα σούπερ µάρκετ.

Όσον αφορά το εµπόριο τα τελευταία 5 χρόνια κατά µ.ο. διακινήθηκαν περίπου 2,2 εκατ. τόνοι µεταξύ των κρατών µελών της ΕΕ, ενώ περίπου 400.000-800.000 τόνοι εισήχθησαν από χώρες εκτός ΕΕ. Φέτος, οι εισαγωγές µήλου στην ΕΕ θα ανακάµψουν από τα πολύ χαµηλά επίπεδα του 2014/15, όµως θα παραµείνουν µειωµένες κατά 30% σε σχέση µε το µ.ο. των τελευταίων 10 χρόνων. Κορυφαίοι εισαγωγείς µήλων είναι η Βρετανία και η Ολλανδία, καθώς αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου.

Αυξημένες, τέλος, κατά 14% αναµένεται να είναι οι εξαγωγές µήλου της ΕΕ το 2015/16 σε σχέση µε πέρσι. Με βάση στοιχεία του Παγκόσµιου Εµπορικού Χάρτη (GTA), που επικαλείται το USDA, η ΕΕ παγκοσµίως θα εξάγει 1.795.218 τόνους µήλων έναντι 1.573.869 τόνων το 2014/15. Κορυφαίος εξαγωγικός προορισµός των µήλων της ΕΕ για το 2015/16 θα είναι η Σερβία καθώς θα πραγµατοποιηθεί αύξηση κατά 759% από τους 4.428 τόνους το 2014/15 στους 38.059 τόνους φέτος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στροφή σε καινούργιες ποικιλίες και εξαγωγικούς προορισμούς
Σε ανοδική τροχιά κινείται η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά µήλα µε κύριους προορισµούς, µετά την απώλεια της Ρωσίας, τις λοιπές Βόρειες χώρες της Ευρώπης, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ).

Την ίδια ώρα, αυξηµένο είναι και το καλλιεργητικό ενδιαφέρον, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν µπει Νέοι Αγρότες, οι οποίοι µετά από ταξίδια που πραγµατοποίησαν σε Ιταλία και Ισπανία έφεραν νέες µεθόδους παραγωγής. «Οι νέες φυτεύσεις γίνονται µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (νέες ποικιλίες, γραµµικές φυτεύσεις, µονόκλωνα φυτά, σκεπαστά)», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο παραγωγός Χρήστος Μπαϊρακταρίδης από την Άρνισσα Πέλλας. Όσον αφορά τις τιµές για τα κόκκινα µήλα Ά ποιότητας χονδρική από το χωράφι αυτές ήταν σχετικά καλές γύρω στα 43-45 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον παραγωγό από την Άρνισσα.

Σηµειώνεται, ότι πολύ καλές τιµές συνήθως πάνω κατά 10 λεπτά από τα κόκκινα µήλα σηµειώνουν οι ποικιλίες Fuji, καθώς έχουν µεγάλη ζήτηση. Όµως, οι τιµές στα µήλα τα τελευταία χρόνια σηµειώνουν καθοδική πορεία ως αποτέλεσµα της γενικότερης κρίσης στην αγορά. Για παράδειγµα, τα κόκκινα µήλα ήταν γύρω στα 50-55 λεπτά το κιλό πριν από 5 χρόνια.

Τέλος, «οι παραγωγοί πιέζονται από την απώλεια της ρωσικής αγοράς καθώς και από τις καθυστερήσεις στις πληρωµές από τους εµπόρους (οι αγρότες λαµβάνουν 3µηνες-6µηνες, ακόµα και ακάλυπτες επιταγές). Επίσης, σηµειώθηκαν τιµές ακόµη και κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό στα πράσινα µήλα Αγιάς», σηµειώνει ο παραγωγός Σ. Μουλαΐµης από τη 
http://www.agronews.gr
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου