Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Φωτοβολταϊκά: βελτιώσεις υπέρ αυτοπαραγωγών με net-metering – Τι κερδίζουν



Βελτιώσεις επί των αρχικών διατάξεων που θα ρυθμίζουν την αυτοπαραγωγή μεενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) σταφωτοβολταϊκά έχουν προτείνει συμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ, αλλά και η ΡΑΕ στη γνωμοδότηση που κατέθεσε για το ζήτημα.

—Εξαίρεση από το ΕΤΜΕΑΡ

Όπως μεταδίδει το energypress, στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς αερίου, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν στην αυτοπαραγωγή αναφέρεται ότι «το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και τέλη δικτύων  για το σύνολο της κατανάλωσής του όπως προβλεπόταν αρχικά (παρότι με την παραγωγή τους δεν επιβαρύνουν τα δίκτυα ενέργειας) παρά μόνο για την κατανάλωσή τους που δεν αποτελεί προϊόν αυτοπαραγωγής (πχ κατά τις  νυχτερινές ώρες όταν τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ενέργεια).
—Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ
Θετικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για την αυτοπαραγωγή εισηγείται και η ΡΑΕ καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους δυνητικούς επενδυτές
Τα βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:
Διπλασιάζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς από 10Kιλοβάτ σε 20 Κιλοβάτ. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής με net-metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.
- Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.
—Τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν
Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα των αυτοπαραγωγών για μη χρέωση με Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας  (ΥΚΩ), καθώς θεωρείται ότι οι χρεώσεις αυτές αποτελούν κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής για το κόστος της οποίας συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές.
Επίσης, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των παραγωγών για δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης και που δυνητικά θα μπορούσε να επιτρέψει την εκμετάλλευση στεγών δημοσίων κτηρίων από πιθανούς επενδυτές.
—Η απόδοση των συστημάτων
Σύμφωνα με το energypress, ο οικιακός αυτοπαραγωγός θα εξοικονομεί περίπου 18 λεπτά για κάθε παραγόμενη και αυτοκαταναλισκόμενη Κιλοβατώρα. Με αυτό το δεδομένο η μέση απόδοση των επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε 8-9% ετησίως με χρόνο απόσβεσης λιγότερο από δέκα χρόνια και συνολική διάρκεια σύμβασης διοχέτευσης ενέργειας στο δίκτυο τα 25 χρόνια.
Παρότι οι αποδόσεις δεν είναι αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν, οι νέες βελτιώσεις στην αυτοπαραγωγή αναμένεται να δώσουν μια σχετική ώθηση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών που τον τελευταίο χρόνο έχει κυριολεκτικά βαλτώσει.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου