Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εικόνες υψηλής ανάλυσης σε νανοκλίμακα

Την εξέταση των ζώντων κυττάρων στις λεπτομέρειές τους, που ήταν αδύνατη μέχρι σήμερα, έκαναν δυνατή οι Αμερικανοί Ερίκ Μπέτζιγκ και Ουίλιαμ Μόρνερ και ο Γερμανός Στέφαν Χελ με καινοτόμο έργο, το οποίο συμβάλλει στην κατανόηση ασθενειών όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η νόσος του Χάντιγκτον και τους χαρίζει το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2014.
Ο Στέφαν Χελ, Νόμπελ Χημείας για το 2014 και στην ένθετη φωτογραφία, το επίτευγμά τουΟ Στέφαν Χελ, Νόμπελ Χημείας για το 2014 και στην ένθετη φωτογραφία, το επίτευγμά τουΟι τρεις ερευνητές ανέπτυξαν τη μικροσκοπία φθορισμού υψηλής ανάλυσης φέρνοντας «την οπτική μικροσκοπία στη νανοδιάσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών στης Σουηδίας.
Με απλά λόγια, οι εργασίες των τριών ερευνητών ξεπέρασαν ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάλυση των οπτικών μικροσκοπίων και επέτρεψαν την απεικόνιση μορίων και άλλων αντικειμένων με διαστάσεις νανοκλίμακας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιστήμονες να έχουν οπτική επαφή με το εσωτερικό των τοιχωμάτων των μεμονωμένων μορίων εντός ζώντων κυττάρων. Πριν από μερικές δεκαετίες παρέμενε ασαφές στους επιστήμονες αν τα μικροσκόπια θα μπορούσαν ποτέ να μελετήσουν ζωντανά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.

Εκπληκτος δήλωσε ο 52χρονος Στέφαν Χελ όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα της βράβευσης. «Πρέπει να πω ότι μου χρειάστηκε λίγη ώρα για να το συνειδητοποιήσω», δήλωσε ο 52χρονος διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Ανακαλύπτοντας το μικροσκόπιο STED το 2000, που χρησιμοποιεί δύο δέσμες λέιζερ, ο Χελ έβαλε τις βάσεις συνεργασίας με τον Ερίκ Μπέτσιγκ, του Ιατρικού Κέντρου Howard Hughes στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, και τον Ουίλιαμ Μέρνερ, καθηγητή Χημείας και Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Στάνφορντ, που εργάζονταν στη μικροσκοπία μεμονωμένων μορίων. Συνδυάζοντας τα έργα και τις δυνάμεις τους οι τρεις ερευνητές κατάφεραν να «βλέπουν» εικόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης στο επίπεδο της νανοκλίμακας. ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ http://www.enet.gr/
(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου