Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γ. ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ

«Δειλή και χωρίς αλληλλεγγύη η στάση της Γερμανίας»

«Δειλή και χωρίς αλληλλεγγύη η στάση της Γερμανίας»
Σύσταση προς την Γερμανία να χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό της λιτότητας και να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τον Νότο της Ευρωζώνης απηύθυνε, ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας (και δη από το βήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο Χάμπερμας, ομιλητής στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ανέλυσε την ευρωπαϊκή κρίση υπό το πρίσμα της έλλειψης πολιτικής αλληλλεγγύης.
«Μακροπρόθεσμα, ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον».
Ο φιλόσοφος άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υπό την ηγεσία της, η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα την δημοσιονομική εξυγίανση.

«Στις χώρες όμως που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, η πολιτική αυτή πλήττει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα συλλογικά αγαθά. Το μεγαλύτερο κόστος, επομένως, καλούνται να το πληρώσουν τα λιγότερα ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι η πολιτική αλληλλεγγύη. Τα ισχυρά κράτη της ΕΕ αποφεύγουν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη.
Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι η πολιτική αλληλλεγγύη συνεπάγεται αναδιανομή του πλούτου που μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των ισχυρών οικονομιών.
«Ερμηνεύω αυτή την στάση ως ένδειξη πολιτικής δειλίας αν όχι καθαρού καιροσκοπισμού την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας πρόκλησης τεραστίων διαστάσεων», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου