Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Χαλκευμένα στοιχεία στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα φωτοβολταϊκά

Χαλκευμένα στοιχεία στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα φωτοβολταϊκά
Της Μανταλένας Πίου
Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση με τα κινέζικα φωτοβολταϊκά, μετά τις καταγγελίες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε σε φαλκευμένα στοιχεία, τα οποία της παρείχε γερμανική εταιρεία, το κατηγορητήριο για ντάμπινγκ στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα και επέβαλε στις 6 Ιουνίου τους δασμούς στα κινέζικα πάνελ.
Μάλιστα τη Δευτέρα, δύο μόλις ημέρες μετά τον συμβιβασμό που κατέληξαν Βρυξέλλες και Πεκίνο για το θέμα-, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έφερε τη Κομισιόν να διερευνά τη γερμανική εταιρεία για τα παραποιημένα στοιχεία, παρότι η Επιτροπή το αρνείται. Την ίδια στιγμή κανένα από τα ισχυρά λόμπι φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ούτε όσοι ήταν κατά των δασμών ούτε όσοι τους επιδίωξαν δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη συμβιβασμό Ε.Ε. - Κίνας το περασμένο Σαββάτο, που μπορεί να απέτρεψε τον εμπορικό πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν έσωσε την ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή βιομηχανία, που διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.
Διαμάχη
Η γερμανική συμβουλευτική εταιρεία Europresse-dienst, με έδρα τη Βόννη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας διαμάχης. Οπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της Europresse-dienst για τα στοιχεία, μετά από καταγγελίες εταιρειών που ήταν κατά της επιβολής δασμών και της ΑFASE, της Ενωσης για την Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια, ενός ευρωπαϊκού φορέα με περισσότερες από 750 επιχειρήσεις-μέλη (μεταξύ των οποίων και ελληνικές) που εκφράζει κυρίως τα συμφέροντα εταιρειών-εγκαταστατών και εισαγωγέων φωτοβολταϊκών πάνελ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η γερμανική εταιρεία -σύμβουλος της Κομισιόν «φούσκωσε» τα στοιχεία όσον αφορά τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών να καλύψουν τις ανάγκες της Ε.Ε.
Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της αρνήθηκε ότι διεξάγει έρευνα και χαρακτήρισε επίσκεψη- ρουτίνας τη μετάβαση κλιμακίου στελεχών της στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, η οποία μέχρι σήμερα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, επικαλούμενη το απόρρητο λόγω της ιδιότητάς της ως συμβούλου της Κομισιόν.
Η παραγωγική ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο, αφού εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται οι εισαγωγές από την Κίνα, δηλαδή κυρίως τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζουν πάνελ, οι οποίες και κατήγγειλαν στην Επιτροπή τους Κινέζους εξαγωγείς φωτοβολταϊκών (Φ/Β) για πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους.
Στις 6 Ιουνίου η Ε.Ε. επέβαλε προσωρινούς δασμούς 11,8% στις εισαγωγές όλων των κινεζικών Φ/Β με ισχύ ως τις 6 Αυγούστου, οπότε και οι δασμοί θα αυξάνονταν στο 47,6%, αν στο μεταξύ δεν επέρχετο ο συμβιβασμός με το Πεκίνο.
Η φόρμουλα που συμφωνήθηκε στις 27 Ιουλίου προβλέπει τον προσδιορισμό κατώτατης τιμής πώλησης των κινέζικων συλλεκτών στα 56 λεπτά του ευρώ ανά βάτ και πλαφόν 7 GW στις ετήσιες εισαγωγές Φ/Β.
Ο τζίρος των κινέζικων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έφθασε τα 21 δισ. ευρώ το 2012.
Ας σημειωθεί ότι με την αρχική απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει τους δασμούς είχαν διαφωνήσει οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς σημαντικό μέρος της λεγόμενης ευρωπαϊκής παραγωγής έχει προ πολλού μετακομίσει στην Κίνα.
Συναρμολόγηση πάνελ
Ο μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται από εταιρείες που ουσιαστικά συναρμολογούν πάνελ με στοιχεία που κατασκευάζονται στην Κίνα και από εταιρείες-εγκαταστάτες που επίσης χρησιμοποιούν τα φθηνά, κινέζικα προϊόντα, ιδίως τώρα, που οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά πάρκα μειώνονται στην Ευρώπη.
Η ΑFASE κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να απορρίψουν το deal με την Κίνα, ενώ και η ProSun, ένα από τα λόμπι των Ευρωπαίων κατασκευαστών Φ/Β πάνελ φέρεται να συγκεντρώνει έγγραφα για να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της συμβιβαστικής συμφωνίας. «Απο τότε που επιβλήθηκαν οι δασμοί, πριν από περίπου δύο μήνες η ζήτηση για φωτοβολταϊκά μειώθηκε, με αποτέλεσμα διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες να κηρύσσουν πτώχευση» αναφέρει η AFASE, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και η κατώτατη τιμή που συμφωνήθηκε με την Κίνα συνιστά μία αύξηση που δεν μπορούν να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
Συμφωνία Κίνας - Ε.Ε.
Η συμφωνία Βρυξελλών - Πεκίνου που έκλεισε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Καρέλ ντε Γκουχτ με τον Κινέζο ομόλογό της μπορεί να λέγεται ότι «έχει σφραγίσει και έχει κλειδώσει», όμως για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.
Η αμφισβήτηση της Κομισιόν στο όλο θέμα μπορεί να πλήξει την Επιτροπή τη στιγμή που προσπαθεί να χειριστεί την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, η οποία αρνείται το ντάμπινγκ. Παράλληλα εκκρεμούν υποθέσεις, όπως η απειλή του Πεκίνου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών, εξέλιξη που θα έπληττε τα συμφέροντα χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου