Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Μέρκελ για Ελλάδα: Νέο δάνειο είπατε; Αφού υπάρχει πλεόνασμα...

Στρίβειν δια του... πλεονάσματος από την Άνγκελα Μέρκελ, που αν και ρωτήθηκε δεν απάντησε επί της ουσίας για το μυστικό έγγραφο της Bundesbank, σύμφωνα με το οποίο το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Αντίθετα, αναφέρθηκε εκτενώς στο... πλεόνασμα της Ελλάδας!

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και περιέγραψε το περιεχόμενο της έκθεσης οικονομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, στην οποία περιγράφονται κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, ως «τίποτα νέο». 
Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό. 
«Η Bundesbank επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην έκθεση που διέρρευσε στο περιοδικό «Der Spiegel» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν πιο αργά από ό,τι επιθυμούσαμε, από την άλλη πλευρά άλλα στοιχεία είναι αρκετά θετικά».


Υπάρχει πάντα η προσπάθεια να προβλέψεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη ή την μεθεπόμενη χρονιά, συνέχισε η Καγκελάριος, για να τονίσει: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα λίγος χρόνος ώστε να μπορέσουν τα πράγματα να εξελιχθούν. Όπως είπα, υπάρχουν και θετικά μηνύματα, όπως ακούσαμε χθες τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία είναι ακόμη αρνητική, αλλά για πρώτη φορά επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορώ όμως να ακόμη να διατυπώσω τελικό συμπέρασμα. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι το ευρώ για μας ως εξαγωγική χώρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε πως το 2016 θα αποσυρθεί από την πολιτική
Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη, η οποία οδηγεί σε αποτελέσματα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα αν δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο δομών» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνει στην Καγκελαρία, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά την κρίση.

Ερωτηθείσα σχετικώς με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Stern» που την ήθελε να αποσύρεται από την πολιτική το 2016, εάν επανεκλεγεί, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την εικασία και δήλωσε ότι επιθυμεί να κυβερνήσει για μια πλήρη κυβερνητική θητεία.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου