Κυριακή 3 Μαρτίου 2013




Πτολεμαΐδα: Κίνδυνος διεθνούς… «ηλεκτροσόκ»



Αναστάτωση στη ΔΕΗ, στους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά και στα κυβερνητικά επιτελεία προκάλεσε η εισαγγελική παραγγελία εξέτασης των όρων της σύμβασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, παρέμβαση που στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.
Ο λόγος είναι ότι η προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης-μαμούθ συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ συνδέεται άμεσα, από κυβερνητικούς παράγοντες, με το μέλλον της ΔΕΗ, την κερδοφορία της, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή, αλλά και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, που ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της επένδυσης και μάλιστα με κρατικές γερμανικές εγγυήσεις.



Κι από την άλλη, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ξένοι χρηματοδότες της επένδυσης έχουν ήδη δώσει παρατάσεις στις προσφορές τους, προκειμένου να γίνει το έργο. Κι αν αντιληφθούν ότι για όποιους λόγους δημιουργούνται περαιτέρω προσκόμματα στην υλοποίηση, κι ότι δεν υπάρχει η δέουσα αποφασιστικότητα από την πλευρά της ΔΕΗ και του Δημοσίου, ενδέχεται να αποχωρήσουν, προκαλώντας... ηλεκτροσόκ στη διεθνή εικόνα που προσπαθεί να εδραιώσει η κυβέρνηση.Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ήδη από χθες το τοπικό σωματείο της ΔΕΗ Σπάρτακος, με πάνω από 4.000 μέλη, καταγγέλλει επιχειρηματικά συμφέροντα και εξωθεσμικά κέντρα που βρίσκονται πίσω από τα δημοσιεύματα (άποψη με την οποία συντάσσονται και διοικητικά στελέχη), με απώτερο σκοπό να ακυρώσουν πλήρως την επένδυση, αποδυναμώνοντας τη ΔΕΗ και οδηγώντας την σε σταδιακό μαρασμό.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η αντίδραση του Σπάρτακου στηρίζεται στο γεγονός ότι η δημιουργία της Πτολεμαΐδας V έχει ζωτική σημασία για την αποτελεσματική εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων που μαζί με τα υδροηλεκτρικά αποτελούν τη δύναμη της ΔΕΗ. Όπως σημειώνουν, όσο απαξιώνονται οι λιγνιτικές μονάδες τόσο μειώνεται η ανταγωνιστικότητά της.

Εκτός από αυτά, η έναρξη δικαστικής εξέτασης για ένα έργο η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη χωρίς κρατικές εγγυήσεις και με τη συμμετοχή τραπεζικών οργανισμών, όπως η Hitachi, η KFW και η Hermes, δημιουργεί κλίμα αφερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ιδίως όταν την υπόθεση επενδύσεις στην Ελλάδα την έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ τα 700 εκατομμύρια από το 1,4 δισ. του προϋπολογισμού είναι εγγυημένα από το γερμανικό δημόσιο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του έργου με 700 εκατ. ευρώ από γερμανικούς φορείς είχε αποτελέσει αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην καγκελάριο Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν από το δημοσίευμα και υποτίθεται ότι θα διερευνήσει ο ανακριτής, δηλαδή το ύψος της αποζημίωσης του κατασκευαστή, ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση όπου δεν υλοποιηθεί το έργο, από την πλευρά της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που είναι ο ανάδοχος, επισημαίνεται ότι είναιπάγιος όρος σε όλες τις συμβάσεις αυτού του είδους.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι η μη υλοποίηση της σύμβασης, δηλαδή η μη κατασκευή της νέας σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, θα προκαλέσει πολλαπλάσια ζημία στη ΔΕΗ. Θα είναι υποχρεωμένη δηλαδή να λειτουργεί παλιές, χαμηλής απόδοσης και ρυπαίνουσες λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες μέσα στην επόμενη δεκαετία θα διακόψουν την παραγωγή τους σε εφαρμογή κοινοτικών μέτρων περιορισμού της ρύπανσης.

Η κρισιμότητα του θέματος γίνεται εύκολα αντιληπτή. Ωστόσο, μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΔΕΗφέρεται να αναβάλλει την υπογραφή της σύμβασης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου.

Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να φέρει το θέμα στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο, με εισήγηση να εγκριθεί η σύμβαση από έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων. Και με στόχο να επιτευχθεί η υπογραφή πριν από την 31η Μαρτίου, οπότε και λήγουν οι εγγυημένες τιμές που πρόσφεραν οι γερμανικές και οι ιαπωνικές εταιρείες που συμμετέχουν ως υποκατασκευαστές.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για υπόθεση υψηλού κινδύνου, στην οποία μια παλινδρόμηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κινδυνεύει να εξελιχθεί σε τραγέλαφο, με σοβαρές διεθνείς διαστάσεις, καθώς θα διαταράξει σχέσεις όχι μόνο με ξένους χρηματοδοτικούς οίκους, αλλά και με το γερμανικό κράτος, που εγγυάται το ήμισυ της χρηματοδότησης.
http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου