Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013



Χρυσόστομος: Να παραιτηθούν Σαρρής-Δημητριάδης


Την άμεση παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι αν συμβεί αυτό θα αποσύρει την προσφυγή που υπέβαλλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση τηςΤράπεζας Κύπρου.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, αποτελεί ίσως το κρίσιμο τελευταίο πλήγμα για τους κ.κ. Σαρρή και Δημητριάδη. Ο πρώτος ήλθε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραίτησης και προ ημερών, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup, ενώ χθες δριμύ κατηγορώ εναντίων τουεξαπέλυσε από την Ελλάδα ο Ανδρέας Βγενόπουλος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ήταν μοιραίο πρόσωπο τόσο για την καταστροφή της Λαϊκής όσο και για τις τραγικές εξελίξεις που συνέβησαν στην Κύπρο.


Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης θεωρείται ότιέχει παίξει ρόλο «εκτελεστή» στον κυπριακό τραπεζικό τομέα και βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος μεεπικείμενο ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθεί παραίτηση ή παύση από τα καθήκοντα του.

Το αίτημα του αρχιεπισκόπου αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και βαρύνουσα σημασία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, ήδη η τρόικα θεωρεί ότι η προσφυγή του Αρχιεπισκόπου, που έχει μπλοκάρει την «αναδιάρθρωση» της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί παράβαση των όρων του Eurogroup και προειδοποιεί με ενδεχόμενη απόσυρση της συνολικής συμφωνίας.

Μάλιστα, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Real.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Μας απειλεί η τρόικα πως εάν δεν αποσύρω την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη για το διάταγμα, τότε θα κλείσει και τις δύο τράπεζες της Κύπρου». 

Από την άλλη πλευρά, ο Μακαριότατος σε δηλώσεις στο newsit.com.cy παραδέχθηκε ότι η προσφυγή του στο Ανώτατο κατά της απόφασης της Τρόικα, να καταργήσει τους υφιστάμενους μετόχους τηςΤράπεζα Κύπρου και να περάσει η τράπεζα στα χέρια των καταθετών, δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης της τράπεζας, επιρρίπτει ωστόσο την ευθύνη της απόφασης του Eurogroup στον ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Αν υποβάλλουν την παραίτηση τους ο Υπουργός και ο Διοικητής τότε θα αποσύρω την προσφυγή μου, διότι το επόμενο βήμα είναι η τρόικα να θελήσει να καταρρεύσει την Τράπεζα Κύπρου», δήλωσε ακόμη ο αρχιεπίσκοπος, για να συμπληρώσει λέγοντας «Θεωρώ ότι και οι δύο ενήργησαν αντισυνταγματικά αποδεχόμενοι την απόφαση του Eurogroup», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ασέλγησαν κατά του κυπριακού λαού»

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας η οποία κατέχει το 5% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου κατέληξε λέγοντας «Δεν με ενδιαφέρουν τα κεφάλαια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία θα επιβιώσει. Να παραιτηθούν όμως αυτοί που έφεραν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση». 

http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου