Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Forbes: Χειρότερη της Lehman Brothers η απόφαση για την Κύπρο


Χειρότερη και από αυτή της Lehman Brothers ήταν η απόφαση που ελήφθη για την Κύπρο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Forbes. Όπως τονίζει, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Hank Paulson που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009, «είχε και ένα ελαφρυντικό. Πανικοβλήθηκε από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των αξιωματούχων της ΕΕ, με μπροστάρη τη Γερμανία, οι οποίοι αν και είχαν χρόνια να εξετάσουν τις επιλογές τους (τα προβλήματα της Κύπρου είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά της Ελλάδας και εδώ και καιρό ήταν τουλάχιστον φανερά), επέλεξαν μια «λύση» που αντιστοιχεί ίσως στην πιο ανεύθυνη απόφαση τραπεζικής εποπτείας στον αναπτυγμένο κόσμο, από τη δεκαετία του ‘30».




Εκτιμά δε ότι με αυτή την απόφαση κατέστρεψαν την ασφάλεια της εγγύησης των καταθέσεων. Και αυτό εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά «προσκαλώντας» σε bank run όχι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και τη Γαλλία.

«Ας μιλήσουμε απλά. Η απόλυτη πηγή για την κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι η Γερμανία. Το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο ήταν συνένοχο από την αρχή στο να διογκώσει κάποιες από τις φούσκες στις πληγείσες χώρες. Τώρα όχι μόνο δεν αποδοκιμάζει το ρόλο του, αλλά επιβάλλοντας λιτότητα στις εθνικές κυβερνήσεις και αρνούμενο να επιτρέψει περισσότερο από το συμβολικό πληθωρισμό στο ευρώ, στρίβει το μαχαίρι στις πληγές αυτών των χωρών».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου