Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012


«Πράσινο φως» για την εκταμίευση

NAFTEMPORIKI.GR
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», δήλωσε αρχικά ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Την εκταμίευση συνολικού ποσού 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, εδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, που θα δοθεί στην Ελλάδα την προσεχή βδομάδα, ενώ άλλα 14,8 δισ. θα εκταμιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπό την προυπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Η υπερ-δόση φτάνει, μάλιστα, τα 52,5 δισ. ευρώ μαζί με τα 3,4 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ , και θα δοθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013.

Από τα 34,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την προσεχή βδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και τα 11,3 δισ. ευρώ την επαναγορά του δημόσιου χρέους.
Τα επιπλέον 14,8 δισ. ευρώ θα δοθούν σε μικρότερες δόσεις εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν διευκρίνισαν ότι αυτά τα 14,8 δισ. θα δοθούν υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στη σωστή τροχιά», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διάφορα μέτρα για να παραμείνει έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup έχει θέσει ως βασικό στόχο τον περιορισμό του χρέους στο 124% επί του το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου