Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012


Μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις ευρωπαϊκές μεταφορές

Μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις ευρωπαϊκές μεταφορές, ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, έδωσε χτες η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενέκρινε τον Κανονισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφοράς.


Μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τις ευρωπαϊκές μεταφορές
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, αναβαθμίζονται τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ως κόμβοι του κύριου δικτύου, και συγκεκριμένα του Διαδρόμου 4 (Λευκωσία-Πειραιάς-Μπουργκάς-Ρόστοκ-Αμβούργο) που θα συνδέονται μεταξύ τους με το είδος μεταφοράς που κρίνεται κατάλληλο (θαλάσσια, οδική, σιδηροδρομική, αεροπορική ή ποτάμια).
Στον Κανονισμό εντάσσεται επίσης το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης στο κεντρικό δίκτυο, που είναι και η βασική προτεραιότητα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους δύο αυτούς Κανονισμούς.

Από την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου θα αναβαθμιστούν επίσης και άλλες λιμενικές υποδομές και χερσαίες συνδέσεις και θα αναπτυχθούν νέες συνδέσεις με ευρωπαϊκά και διεθνή λιμάνια που συνδέονται λειτουργικά με τις «Λεωφόρους της Θάλασσας».

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται με το χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο ψηφίστηκε επίσης ως Κανονισμός, προικοδοτώντας το δίκτυο των μεταφορών με 31,7 δις ευρώ.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό σχεδιασμό των ευρωπαϊκών μεταφορών με σκοπό την ενοποίηση των κατακερματισμένων δικτύων (οδικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, αεροπορικών) που θα ενσωματώνει ισοδύναμα όλες τις περιοχές της ΕΕ, ενισχύοντας την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή και θα ανταποκρίνεται στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις ψηφοφορίες.
http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου