Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012


WSJ: Το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, διαφωνία πιστωτών με ΔΝΤ

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να μην «τα βρίσκουν» σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης χρέους της χώρας, με το ΔΝΤ να απειλεί να σταματήσει την χρηματοδότησή του αν η ευρωζώνη δεν δεχθεί μια αναδιάρθρωση χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να....


υποχωρήσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Η Ελλάδα αναμένεται και πάλι να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων που θα συζητηθούν στην ετήσια φθινοπωρινή διάσκεψη του ΔΝΤ στο Τόκιο, την ώρα που η Αθήνα «ξεμένει» από ρευστό και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φοβούνται τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η διαγραφή ελληνικού χρέους έως 50 δισ. ευρώ.


«Εξακολουθεί να μην υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πιστωτών», ανέφερε η μια πηγή. «Αν και γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, κανένας δεν θέλει να αποδεχθεί ένα κούρεμα».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να διαπραγματευτούν μια νέα σειρά μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την δόση των 31 δισ. ευρώ και να μην καταρρεύσει.

Όμως, για να εκταμιευτεί η δόση, το ΔΝΤ πρέπει να πειστεί ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Για την Ελλάδα, το χρέος θεωρείται ότι θα είναι βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όμως, σε έκθεση του ΔΝΤ, προβλέπεται ότι το ελληνικό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 170,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, υποδηλώνοντας ότι ο στόχος του 120% είναι ανέφικτος.

«Η ανησυχία στο ΔΝΤ είναι ότι μέχρι το 2020 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 150%», ανέφερε άλλη πηγή.

«Αυτό είναι 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα της υπάρχουσας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και χωρίς ένα «κούρεμα» ή ένα ακόμα πακέτο διάσωσης, ή και τα δύο, το ελληνικό πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά».

Το ΔΝΤ, ως πιστωτής πρώτης προτεραιότητας, δεν μπορεί να αποδεχθεί απομείωση των δικών του δανείων προς την Ελλάδα, και έχει προτείνει διάφορες λύσεις για να καλυφθεί η «τρύπα».

Η ηπιότερη λύση θα ήταν μια ακόμα μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη για τα υφιστάμενα δάνεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερα από 39 δισ. ευρώ σε τόκους από το 2012 έως το 2014.

Η πιο πολιτικά αμφιλεγόμενη επιλογή, περιλαμβάνει την αποδοχή από την πλευρά της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης μιας μείωσης 30% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Μια άλλη λύση είναι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποδεχθούν «κούρεμα» επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα.

Ένα μέτρο που θα ελάφρυνε δραστικά το χρέος της Αθήνας θα ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να αναλάβει το χρέος ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο να επιτρέψουν στον ESM την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης, και δήλωσαν πως το ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισπανικές τράπεζες.

Αν γίνει κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, θα μειώνονταν το χρέος της κατά 15%-20% του ΑΕΠ.

Όμως, οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως όλες οι προτάσεις του ΔΝΤ βρίσκουν αντίθετες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, χώρες όπως η Γερμανία θα ήταν πρόθυμες να εγκρίνουν ένα ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές της. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ότι και οι τρεις επίσημοι πιστωτές είναι έτοιμοι να δώσουν επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα με εκτιμώμενο κόστος 12 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει από μόνη της.

Όμως, το ΔΝΤ πιστεύει πως το κόστος θα είναι μεταξύ 16-20 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να επωμιστεί η ευρωζώνη αφού η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το ποσό.
«Οι ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο χρόνο και έτσι ψάχνουν για συμβιβασμό με το ΔΝΤ σε ότι αφορά την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία. Ιδανικά, η Γερμανία θέλει να καθυστερήσει την όποια ενέργεια περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα προς την Ελλάδα ή ένα «κούρεμα», μέχρι να περάσουν οι εκλογές του χρόνου», ανέφερε η πρώτη πηγή. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου