Άλλη μία περίπτωση διαδικτυακής απάτης σε βάρος του ΙΚΑ  εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από έρευνα και προανάκριση για απάτη και πλαστογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η υπόθεση αφορά ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με την αστυνομία στην απάτη συμμετείχε  42χρονος Έλληνας ο οποίος είναι ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στην Πτολεμαΐδα. Η ζημιά για το Ι.Κ.Α., σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 40.000 ευρώ.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες δύο υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. σε επαρχιακές πόλεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν υποβληθεί μέσω του διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με τη χρήση συνολικά οχτώ (8) ηλεκτρονικών ιχνών.
Με αυτό τον τρόπο, είχαν δηλωθεί εικονικά, έλληνες και αλλοδαποί ως εργάτες οικοδομικών έργων καθώς και  ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι «εργάτες» λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.), χωρίς βέβαια να έχουν καταβάλλει τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, η αστυνομία εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Όπως διαπιστώθηκε, μετά από έρευνα κλιμακίου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόκειται για λογιστικό γραφείο ιδιοκτησίας 42χρονου ημεδαπού, στο οποίο, βρέθηκαν και  κατασχέθηκαν ένας (1) σκληρός δίσκος Η/Υ και πέντε (5) εκτυπωμένες σελίδες από ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ, για την υποβολή ενσήμων σε άτομα που φέρονται ότι εργάζονταν στα επίμαχα οικοδομικά έργα, καθώς επίσης και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για την απενεργοποίηση αυτών των κωδικών.
Το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον 42χρονο, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ι.Κ.Α. οι συνολικές ζημιές από που έχει υποστεί το Ίδρυμα από ανάλογες απάτες ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια  ευρώ.